2023-07-11
#搞串个pantry每一区都会有一啲所谓嘅宵夜🌙小食店,卖下啲煎炸嘢🔥、捞面🍝等等。今次我哋就嚟到位于#石篱 嘅一间几平💕嘅街坊小店,试吓佢哋嘅街坊小食😚,舖头连甜品🍨都有㗎!今次我哋就嗌咗一碗🔴油渣粉仔($21)、🔵猪润皮蛋粥($24)、🟤6件炸三宝($12)、🟠炸鸡翼($10/两只)、⚫️椒盐鸡软骨($18)。价钱💰比起好多舖头都平好多,真系街坊良物。油渣粉仔🌟🌟🌟🌟一碗嘅份量适中,上面舖咗菜脯。食落口,粉仔好腍但唔会太粉🤤,味道就油腻偏重口味。猪油渣就介乎脆同腍之间🥢。喺石篱其实仲有一间出名食粉仔嘅餐厅,但呢间食落都唔差🤩。猪润皮蛋粥🌟🌟🌟份量都几多,里面猪润🐷同皮蛋数量都多。成碗粥食落口淡淡地🤗,唔系太有咸味,口感尚算绵密。猪润口感偏粉,食到尾啲猪润变得有啲硬😖。炸三宝、炸鸡翼🌟🌟🌟三宝普普通通,不过胜在好平,种类都多,我哋就拣咗茄子、鱼蛋🐟、蟹柳,三样都唔错。而炸鸡翼🍗同样无特别,裹咗一层炸粉,炸完洒咗啲椒盐上去😙。椒盐鸡软骨🌟呢个就极不推荐😤,每一粒鸡软骨都好硬🤯,外面嘅炸衣硬到不得了,一可能系炸得太过火,二可能系翻炸过😣。
油渣粉仔🌟🌟🌟🌟
猪润皮蛋粥🌟🌟🌟
炸三宝、炸鸡翼🌟🌟🌟
椒盐鸡软骨🌟