2009-05-18
话说呢晚又去左大埔街市开餐,今次拣左食泰国菜﹗金泰泰式美食,铺外座位不算多,却坐满人﹗七点半来到,成个街市座无虚席,超级夸张,好多食店都要等位,可幸我地路过呢间野有人走我地即时聪明地飞扑埋去,唔系有排等都似﹗食物种类都几多,价钱$50楼下﹗先来一个泰式木瓜沙律开开胃先﹗份量不少㖞﹗木瓜丝相当新鲜爽口,咬落卡卡声,酱汁酸中带微辣,好味﹗辣椒膏炒青口,未吃已闻到香喷喷﹗青口是雪藏货,食落亦不算太韧煮得不过老,个辣椒汁清清地同海鲜味几配合,唔错﹗咸鱼炒芥兰﹗足料,食到有好多未碎的咸鱼件,再加上大量蒜蓉,又香又惹味,岩哂我呢0的浓味人﹗重点推介呢个,菠萝炒饭﹗卖相很不错,街市也有如此手工看得出的诚意﹗炒饭上放上虾件、青口、鱿鱼仲有肉粒,餐厅食都未必咁丰富﹗饭身炒干身,带著浓浓的咖哩香,香喷喷相当吸引,再加上大量菠萝粒及提子干,嚼落阵阵香甜,好好食﹗最后成个食哂﹗来吃泰国野当然饮番支泰啤啦﹗两个人四碟𩠌再加两支啤酒埋单一人百一蚊,价钱都不算贵,值得推介﹗呢个街市睇黎卧虎藏龙,真系要花多点时日才可以试哂佢地呢﹗更多相:http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin
金泰泰式美食,铺外座位不算多,却坐满人﹗
食物种类都几多,价钱$50楼下﹗
先来一个泰式木瓜沙律开开胃先﹗份量不少㖞﹗
木瓜丝相当新鲜爽口,咬落卡卡声,酱汁酸中带微辣,好味﹗
辣椒膏炒青口,未吃已闻到香喷喷﹗
咸鱼炒芥兰﹗
重点推介呢个,菠萝炒饭﹗
卖相很不错,街市也有如此手工看得出的诚意﹗
炒饭上放上虾件、青口、鱿鱼仲有肉粒,餐厅食都未必咁丰富﹗
来吃泰国野当然饮番支泰啤啦﹗
呢个街市睇黎卧虎藏龙,真系要花多点时日才可以试哂佢地呢﹗
更多相: