2015-09-20
生日,当然唔少得有一个蛋糕啦!个人都几钟意东海堂既蛋糕,因为贪佢款式多,又够新颖。最近有好多唔同食肆都兴起抹茶制品,东海堂都有。上网见到有好多唔同款式,加上早排经过见到有个新产品<宇治抹茶の王将 (宇治抹茶と黑糖竹炭蛋糕)>,有个DISPLAY放系度,有好多层,有黑糖同竹炭,都几特别!同埋好似又几正咁,所以一于试下佢!拎左番黎,个蛋糕都真系好大个,而佢既外表简单得黎带点高贵,因为有少少金箔系上面。切开左之后,CREAM唔算太厚身,如果太厚身就会好漏,而且佢出面果层CREAM又唔会太实,食落去都唔会好滞。见到都有唔同层数既海绵蛋糕,但系味道唔太浓。当然竹炭都唔应该会有D咩味道,但抹茶味就一D都唔重。而且未到饼底,尾二果层都会有D啫喱粒,而最底既朱古力脆脆唔知点解有咖啡味,而且非常甜。唔系好得!整体上,成个蛋糕唔觉得有咩层次感,因为本身入面海绵蛋糕味道做唔到有层次既分别。味道比起想像中差得较远,有点失望
最近有好多唔同食肆都兴起抹茶制品,东海堂都有。上网见到有好多唔同款式,加上早排经过见到有个新产品<宇治抹茶の王将 (宇治抹茶と黑糖竹炭蛋糕)>,有个DISPLAY放系度,有好多层,有黑糖同竹炭,都几特别!同埋好似又几正咁,所以一于试下佢! 拎左番黎,个蛋糕都真系好大个,而佢既外表简单得黎带点高贵,因为有少少金箔系上面。 切开左之后,CREAM唔算太厚身,如果太厚身就会好漏,而且佢出面果层CREAM又唔会太实,食落去都唔会好滞。见到都有唔同层数既海绵蛋糕,但系味道唔太浓。当然竹炭都唔应该会有D咩味道,但抹茶味就一D都唔重。而且未到饼底,尾二果层都会有D啫喱粒,而最底既朱古力脆脆唔知点解有咖啡味,而且非常甜。唔系好得!