2023-10-03 1783 浏览
呢晚约咗几个兄弟聚聚旧,食吓大排档咁,一入到去原来系地库嚟,仲以为好热,但放心入边冷气足够,就算人多都唔会觉得焗,入面嘅装修好似旧式大排档,墙壁贴满晒招牌菜单,真系有啲似去咗沙田食陈根记嘅感觉。几个大男人梗系叫返个炒饭食先,打打底。马拉荔枝炒饭,辣辣地,有少少荔枝肉,鸡肉等等炒埋一碟,但越食越辣,为一败笔就系个鸡肉有少少雪藏味⋯不过整体都OK,都有少少镬气,呢度加加分。炸大肠,老实讲,同其他大牌档质素不相伯仲,度度都系差唔多㗎喇,所以都冇乜大期望,主要系用嚟送啤酒,不过我钟意佢够瘦,好憎大肠入边好多肥膏,咬极都唔断好似香口胶咁⋯呢个就唔会啦,佢偏瘦,所以啖啖都脆卜卜。椒盐鲜鱿,四个字,皮薄馅靓,脆粉唔会太多,而且鱿鱼非常新鲜, 十分爽口,椒盐方面唔会话太辣,唔会太咸,味道刚刚好!嚟到主角炸猪手,腌制得非常入味,用嚟送啤酒一流,猪皮炸到脆卜卜,好似薯片咁,一咬就开,毫不拖泥带水!猪手非常淋,又冇筋,唔怪之得咁贵啦送啤酒非常之适合最后食返个虾酱炒通菜,炒得好香,唔系死咸果只,微辣,为呢餐晚饭画上句号。

几个大男人梗系叫返个炒饭食先,打打底。
马拉荔枝炒饭
炸大肠