深水埗愈开愈多cafe 今次就同朋友去咗其Dozy朝下圣Dozy开业几个月 凭其水泥工业风格 成为年青人休憩、倾谈嘅聚脚好地方浑然天成嘅装修 不多加雕琢或修饰 如此的自然纯粹 难怪令人不自觉放松心情 感觉好似走进一个刚开垦不久嘅洞穴 有人摆上几张复古沙发 就此将这地据为己有 成为自家休息处食物选择不多 主食份量唔算多 走轻食路线🌮🥯 甜品味道则相当出色🥧🍮📍Nothing ☕ ($68)老闾推介嘅其中之一 睇名完全估唔到系咩嚟 真系以赌博心态去点餐😂点知好有惊喜 原来系黑芝麻 加上咖啡同埋oat milk 有好靓嘅白灰黑渐变色分层 饮落甜中带淡淡苦味 一饮爱上😍 📍Mimi momo 🧉 ($68)睇落好似朱古力沙冰 实则系由焙茶粉、Expresso以及oat milk制成卖相非常吸引 可惜味道对朋友嚟讲苦咗少少📍豆腐芝士蛋糕 🧀 ($58)正方形嘅蛋糕的骰可爱 质感非常顺滑 有浓郁嘅豆腐同芝士香😍📍慢煮特级牛小排三层三文治🥪 配自家制蕃茄面豉酱 ($108)三文治用上酸种面包 可惜略嫌硬咗少少 咬得有啲辛苦🥲📍咸蛋黄酱慢煮猪颈肉 配自家腌椰菜🥬土耳其卷 ($88)2个热食嚟讲 我就钟
深水埗愈开愈多cafe 今次就同朋友去咗其Dozy朝下圣

📍Nothing ☕ ($68)
点知好有惊喜 原来系黑芝麻 加上咖啡同埋oat milk
有好靓嘅白灰黑渐变色分层 饮落甜中带淡淡苦味 一饮爱上😍
Nothing

📍Mimi momo 🧉 ($68)
卖相非常吸引 可惜味道对朋友嚟讲苦咗少少
Mimi momo

📍豆腐芝士蛋糕 🧀 ($58)
正方形嘅蛋糕的骰可爱 质感非常顺滑 有浓郁嘅豆腐同芝士香😍
豆腐芝士蛋糕

三文治用上酸种面包 可惜略嫌硬咗少少 咬得有啲辛苦🥲
慢煮特级牛小排三层三文治 配自家制蕃茄面豉酱

📍咸蛋黄酱慢煮猪颈肉 配自家腌椰菜🥬土耳其卷 ($88)
2个热食嚟讲 我就钟意食呢个多啲 土耳其卷口感带点烟韧 食落juicy
咸蛋黄酱慢煮猪颈肉 配自家腌椰菜土耳其卷
2021-12-09