2018-07-09
今日系大埔睇下食咩dinner,行行下见到个名几得意,系出面装入去,又俾依间铺头嘅装修吸引咗,见到入面都靓靓仔仔,又有几只船仔咁,咁就入左去lu!(其实我入到去睇menu先知系食泰国野😂又有少少fusion咁,好似冬荫功意粉咁)我自己都好食泰菜,特别系生菜包同生虾🙊所以觉得更好,啱哂我食!btw我地虽然2个人,但都叫咗好多野食😂😂😂1.生虾一只只咁吊喺杯边摆得几靓😂佢配备一个辣酱,味道类似食老麦脆香鸡翼果只辣酱,但就晞啲,味道同生虾加生蒜都好夹👍🏻重点只虾都好有诚意,够大只😂咬落唔系一阵风嘅感觉,有口感,同平时出面薄jit jit唔同。2.生菜包好似之前讲,我钟意食生菜包😂所以一定必点!咁我朋友唔可以食太辣,所以专登点左小辣。但我又冇谂过小辣变左完全冇辣味🤨仲要偏甜咗...仲要啲肉碎我觉得偏硬咗!唯一好就系生菜够多,平时肉碎未食完啲生菜就已经冇哂...3.冬荫功汤+虎虾个汤其实几足料,虾都够大只!不过个味都系唔太辣,因为椰奶味重啲!?开头饮都ok,不过饮到底,我地觉得偏咸咗....😯😯😯😯4.鲜虾炒金边粉因为前2样𩠌嘅关系,我有以为一般,但发现依个比我想像中好😂😂加入青柠汁,个味道酸得
btw我地虽然2个人,但都叫咗好多野食😂😂😂
1.生虾
2.生菜包
3.冬荫功汤+虎虾
4.鲜虾炒金边粉
因为前2样𩠌嘅关系,我有以为一般,但发现依个比我想像中好😂😂加入青柠汁,个味道酸得嚟几开胃,买相都唔错,虾都唔系得果1只,都有4只,份量ok!
5. 我地仲叫咗一杯菠椰冰特饮(我忘记咗个名😂😅pina coloda d fd😂😂😂),但味道唔错!