餐厅: PHI Coffee & Pancake (美孚新邨)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-05-23 1607 浏览
上年年尾咁啱旧同学约食午餐,就相中当时晌中环新开嘅「PHI Coffee & Pancake」,印象几唔错,反而,家住美孚,「PHI Coffee & Pancake」美孚店却开咗好耐都未有走访过,今日就同朋友嚟试一试。 跟中环店一样,以浅色木系为主调,配以柔和灯光,予人感觉舒服,装修又带点文青风,尤其近门口一排二人矮枱嘅位置,饮饮咖啡,叹件蛋糕,非常写意。 餐厅其实都几深,入到尽头两边都有啲座位,而最神秘喺入面有一个角落,装修成日式嘅榻榻米,绝对可以扮成伪出游。 睇店名都知,咖啡同班戟喺主打,而呢度主要喺卖梳乎厘班戟,除此之外,食物方面都有好多选择,如牛角包、法式吐司、意大利面、主菜类、以及多款蛋糕;而饮品亦都非常多元化、多选择,包括各类意式咖啡、茶品同特饮。 近门口柜台,仲放有一个小小饼柜,有啲松饼、贝高包供应,再睇番餐牌,原来都有介绍吓,喺本地人气面包店Bread Elements所供应嘅烘焙产品。牛油果蟹肉牛角包 $85既然讲到啲烘焙产品咁有来头,就先试上一客咸点嘅牛角包,以牛油果同蟹肉入馔,呢个组合基本上都无得输,仲加只太阳蛋,单喺卖相都已经好吸引。牛角包果然高质素,烘得松脆
。
牛油果蟹肉牛角包 $85

既然讲到啲烘焙产品咁有来头,就先试上一客咸点嘅牛角包,以牛油果同蟹肉入馔,呢个组合基本上都无得输,仲加只太阳蛋,单喺卖相都已经好吸引。牛角包果然高质素,烘得松脆富牛油香,牛油果熟成够透,蟹肉味道咸鲜,夹埋一齐食真喺几滋味,
牛油果蟹肉牛角包
牛油果蟹肉牛角包
海鲜烟肉意粉 $92

主食就拣咗一客意粉嚟垫垫肚,原本都谂住试个辣蕃茄蟹肉扁意粉,但牛角包拣咗转蟹肉,意粉就选咗海鲜,事后睇番自己先前嘅食评,原本已经试过,哈哈!海鲜就包括青口、蚬肉,如果有埋大虾或带子一类,就更好喇。青口同大蚬入口都算鲜甜,烟肉就带出份咸香感,至于意粉,就煮得咬口,个人就觉得个汁底有点稀,收番厚身啲就一流喇。
海鲜烟肉意粉
提拉米苏梳乎厘班戟 $128

嚟得呢度,点可以错过梳乎厘班戟吖,一客有成3大件梳乎厘班戟,再加上正宗手指饼做嘅提拉米苏,外观已经好有睇头。先讲啲梳乎厘班戟部份,煎烘得松软绵绵,空气感强,微微湿润,极有蛋香;而手指饼浸透晒咖啡,湿润可口,忌廉亦打得轻盈不腻,不过,如果加入番马卡风芝士打成嘅忌廉,相信更传神。
伯爵茶鲜奶咖啡 $42

甜点就梗喺揾杯咖啡嚟衬一衬,而咖啡中就以鲜奶咖啡喺最心水,虽然杯伯爵茶鲜奶咖啡嘅拉花就欠奉,但冲泡得都唔错,奶泡撞入去咖啡中都好均匀,入口柔滑,醇香嘅咖啡味中渗出清幽嘅伯爵茶香,感觉好平衡,唔似港式鸳鸯咁霸道。
豆花咖啡
豆花咖啡
豆花咖啡 $52

老友绝对喺出于好奇先拣呢一杯咖啡,送到上嚟,真喺有一杯豆浆加豆乳布甸,仲加咗少少黄糖添,另配一小罂浓缩咖啡,再自行将两者混合。饮落,佢话出奇地无违和感,而且,都几夹,大抵可以想像喺咖啡倒入豆奶,以取代牛奶而已。
伯爵茶鲜奶咖啡
再次到访,食物嘅水准依然保持到,尤其份梳乎厘班戟,制作手势无生疏,真喺无咩挑剔位,加上环境唔错,几舒服,店员嘅招呼又好,周末嚟叹吓,确喺几赏心乐事。