2021-11-30
薄荷叶泰国菜📍朗屏站步行十分钟即至收工又入元朗啦~朋友之前食过呢间泰菜一次话好好食🤩所以今日又翻兜黎一齐食!门面睇已经好吸睛,因为入面挂左好多唔同颜色既灯~同埋注意到呢度既staff 好似好多都系泰国人😳同埋餐厅都系半露天,睇到好多人系出面放狗仲播左好多劲好听既泰文歌😍成个环境夹埋好有去左泰国街头食野既感觉!🤩但当然呢度再chill d同干净d~一坐低就上左碟青瓜小食青瓜好爽,酱汁有少少辣,好开胃因为太肚饿,叫左好多野食😍🔸 甜柚鲜虾沙律整个头盘先啦我以为沙律会好多菜,原来甜柚先系主角!甜柚肉多到不得了~成碗饭咁多,完全唔孤寒,有d分得细d有d大粒d,有唔同口感!夹埋d汁食酸酸甜甜又系劲开胃一阵风咁就食哂!🔸杂锦串烧(猪、牛、鸡)有6串,我地叫左猪、牛、鸡各2串!2个人分岩岩好!有炭烧既味道~上菜到影相再食埋个沙律先再食都保持到香脆值得一赞~另外佢d肉好大粒🤩肉量系平时2-3串既份量!🔸 特色菠萝饭木桶装住既菠萝饭!个样已经好岩打卡面头铺左肉松同埋腰果入面菠萝完全唔酸,仲有好多鱿鱼~份量都好足够😋🔸 斑兰咖喱(猪)+ 薄饼咖喱睇落可能有少少稀,但食落好浓味斑兰同奶味较重,猪肉片超多多到
📍朗屏站步行十分钟即至
门面睇已经好吸睛,因为入面挂左好多唔同颜色既灯~
同埋注意到呢度既staff 好似好多都系泰国人😳
同埋餐厅都系半露天,睇到好多人系出面放狗
仲播左好多劲好听既泰文歌😍
成个环境夹埋好有去左泰国街头食野既感觉!🤩
但当然呢度再chill d同干净d~
一坐低就上左碟青瓜小食
青瓜好爽,酱汁有少少辣,好开胃
因为太肚饿,叫左好多野食😍
🔸 甜柚鲜虾沙律
整个头盘先啦
我以为沙律会好多菜,原来甜柚先系主角!
夹埋d汁食酸酸甜甜又系劲开胃
一阵风咁就食哂!
🔸杂锦串烧(猪、牛、鸡)
有6串,我地叫左猪、牛、鸡各2串!
2个人分岩岩好!
另外佢d肉好大粒🤩肉量系平时2-3串既份量!
🔸 特色菠萝饭
木桶装住既菠萝饭!个样已经好岩打卡
面头铺左肉松同埋腰果
入面菠萝完全唔酸,仲有好多鱿鱼~
份量都好足够😋
🔸 斑兰咖喱(猪)+ 薄饼
咖喱睇落可能有少少稀,但食落好浓味
斑兰同奶味较重,猪肉片超多
多到食完成个咖喱都仲有肉净
薄饼好香😋同埋松脆
唔会好难mit开,夹埋咖喱食好match
青柠梳打
虽然临近12月但作为唔怕冻既西伯利亚人依然会叫冻饮!
杯身好高,有一小片青柠
泰式特饮 - 士多啤梨
有d芦荟粒咁样,都几特别!