2024-11-14
The Pantry Cafe (葵芳)葵芳兴芳路223号新都会广场5楼531-540号舖The Pantry Cafe位于葵芳新都会广场5楼,地址系兴芳路223号531-540号舖。呢间咖啡厅环境舒适,设计时尚,非常适合同朋友聚会或者约会。最近我去试咗几样菜式,以下就同大家分享一下我嘅用餐体验。### Pulled Pork and Pineapple首先试咗手撕猪肉配菠萝同洋葱,呢个组合真系好正!手撕猪肉煮得非常入味,肉质软嫩,搭配上面嘅菠萝,带出一种甜甜酸酸嘅味道,完全唔腻。洋葱嘅香味亦为整道菜增添咗层次感,真系口感一流,令人一口接一口。### White Wine Mussels接著试咗蓝青口配白酒、蒜蓉同忌廉,仲有多士嚟搭配。呢道菜真系好好味,蓝青口新鲜,汤底浓郁,蒜蓉同忌廉嘅搭配令汤味更加香浓,饮完之后仲可以用多士嚟沾汤,真系好享受!### Matcha Cream Pancake之后就试咗厚班戟抹茶忌廉,配红豆同抹茶蕨饼。呢个甜品真系一绝,班戟厚实松软,抹茶忌廉香滑,红豆嘅清甜同抹茶味完美结合,口感上好丰富。每一口都系享受,特别适合抹茶迷!### Spicy Sunshi
葵芳兴芳路223号新都会广场5楼531-540号舖
### Pulled Pork and Pineapple
### White Wine Mussels
### Matcha Cream Pancake
### Spicy Sunshine
最后,安格斯牛肉汉堡配上原片菠萝同墨西哥辣椒,呢个汉堡真系有惊喜。牛肉煮得刚好,肉质多汁,菠萝嘅清甜同辣椒嘅香辣令整个汉堡味道层次分明。芝士融化得刚刚好,令整个汉堡更加滑顺,真系一个好满足嘅选择。
### 热榛子咖啡
饮品方面,热榛子咖啡真系一个好选择,咖啡香浓,带有榛子嘅香气,饮落去暖心又暖胃,非常适合搭配甜品。
### 总结
整体而言,The Pantry Cafe嘅食物质素非常高,味道各有特色,服务亦相当友善。如果你喺葵芳附近,想揾一个靓靓嘅地方食好嘢,呢度绝对值得一试!我下次一定会再返嚟,试下其他菜式!