2019-07-22 231 浏览
之前系海港城一间葡国餐食过烧乳猪,点知一试难忘,因为真系好难食... 男朋友知我深深不忿,于是突登揾过另一间带我去食!最后就去左天后呢间初味,其实佢系比较近炮台山,距离地铁都只系5分钟倒~一去到已经铺满晒白色枱布仲有餐巾,真系估唔到小店都有种咁grand嘅感觉!呢只系真正嘅乳猪仔,份量唔太多,但胜在好食!肉嫩多汁,就算放耐左冻左都仲好脆口,一份系1/4只猪仔,连埋个橙色汁一齐食都好夹。不过宜家又谂唔起个汁系咩味,好似微微辣再加少少酸,总知就系好特别嘅味道啦!食西餐当然要叫埋甜品作结啦,虽然今次得两个人但都破戒叫咗个甜品拼盘餐牌上甜品拼盘系柠檬芭菲、心太软、焦糖炖蛋同埋雪糕,不过当日冇芭菲转咗做柠檬挞。四样入面有三样都系我嘅至爱,雪糕系超好食嘅提子冧酒味,坊间都好少会做,不过呢个雪糕相对较易溶,唔知系餐厅自己整定系买返嚟呢~ 心太软上枱时热辣辣,第一步要做当然系切开一半啦!系流心㗎!!配埋雪糕一齐食我真系比一百分!另外我哋仲叫咗沙律同埋烩饭,不过乳猪同甜品就最值得推介,餐厅细细但服务就好好,临走时仲同我地讲可以有包场服务,我一定会返嚟再食其他嘢!今次男朋友终于有个赞啦~

2019-07-19
  • 西班牙烧乳猪