2024-10-10
呢间超人气嘅蛋料理专门店喺西环插旗啦😍 之前打算帮衬大围总店㗎啦,不过需要等位就放弃咗,呢次同两个友人经过西环见到呢间cafe就当然唔可以再错过啦,就入咗去朝圣吓🥳 店员安排咗我哋坐榻榻米座位,够晒chill 。滑蛋盒子吐司呢个系餐厅嘅人气之选,基本上见到每台都有叫到一份嚟食,话晒系喺蛋专门店入面嘅滑蛋吐司,梗系要食啦😚♦️金沙软壳蟹三文鱼籽海鲜沙律盒子吐司呢个摆盘已经好有气势,大大只软壳蟹企喺吐司顶,软壳蟹咬开仲有蟹膏㗎,加埋少少三文鱼籽嘅鲜味,仲有滑蛋入面沟咗啲章鱼粒加蛋口感,真系啖啖满足😌♦️双重三文鱼芝士滑蛋盒子吐司吐司上面放烟三文鱼同滑蛋基本上系不败嘅组合,呢个同样有三文鱼籽,呢个就比较食到滑蛋嘅味道 。小食拼盘拼盘系日式芝士年糕拼酥炸鸡软骨,芝士年糕好软熟,入面仲有芝士软心,鸡软骨就好香脆🤭甜品呢间cafe嘅甜品系最吸引我嘅地方,我哋三个人就一人叫咗一份share嚟食🫣♦️E FOR EGG芝士奶盖招牌窝夫呢个系cafe嘅招牌甜品,两件蛋香松化嘅窝夫上面有芝士奶盖,仲要有蛋造型嘅奶盖做点缀,食落咸咸甜甜,卖相超啱打卡🧇 两件窝夫中间都有惊喜,有粒雪米糍㗎 。♦️栗子蒙布朗窝夫呢个同
滑蛋盒子吐司
♦️金沙软壳蟹三文鱼籽海鲜沙律盒子吐司
♦️双重三文鱼芝士滑蛋盒子吐司
小食拼盘
甜品
♦️E FOR EGG芝士奶盖招牌窝夫
♦️栗子蒙布朗窝夫
呢个同样系有窝夫喺底,窝夫上面就加咗超级大量嘅栗子蓉,仲有啲栗子片喺侧边,加强栗子味道,又够真材实料🌰
♦️开心果巴斯克芝士蛋糕
呢个系期间限定嘅甜品,除咗芝士蛋糕用咗开心果整,出面仲要淋上开心果酱同开心果碎,见到咁深绿色嘅酱就知食落一定系劲浓郁嘅开心果味啦🍰
饮品
♦️招牌奶盖咖啡
见到咖啡面可爱嘅蛋造型奶盖就叫咗,面头仲好多咖啡粉,底下就系鲜奶咖啡,如果想打卡,叫呢杯就啱晒😝
♦️开心果特调
开心果控除咗一定要食巴斯克蛋糕之外,都一定要叫埋呢杯特调 。牛奶再加上开心果酱,杯边有开心果碎,底层有豆腐,开心果味浓郁得嚟又好有层次 🍵
♦️美式咖啡
纯朴嘅咖啡,味道偏淡 ☕️
呢间cafe嘅氛围令人好放松,呢间cafe系pet friendly,有供应俾宠物嘅餐点,呢晚都有见到有毛孩过嚟帮衬啊🐶