最近去咗西环新开嘅木屋烧烤,睇装修真系有深圳店嘅感觉,性价比亦都唔错。坐低就叫咗佢哋嘅招牌经典二人餐,一次过集合咗各种最受欢迎嘅串烧同小菜,啱晒钟意饮酒食串烧但系又懒得拣嘅朋友(即系我)。前菜有香口嘅花生同辣辣地嘅腌菜,又可以送酒又可以为之后火辣嘅串烧warm up。先嚟五串金牌羔羊肉串,用佢哋自家农场嘅羊,一条串烧有齐哂羊嘅唔同部位,落咗孜然、芝麻、花椒同埋辣椒爆香。侍应姐姐话建议120秒之内要食,以保持鲜味,不过我哋都系慢慢享受。每一个部位都各有特色,尤其系羊尾油,即系羊pat pat,油脂感极重,香到不得了。钟意有咬口嘅朋友就应该会比较钟意后腿肉,系羊仔训练有素嘅大脾。之后系四串烤鸡脆骨,即系鸡软骨,又脆又有咬口。两只烤生蚝,大大粒好好肉地,个酱料调得好好,有蒜香又够辣。四串烤土豆,系薯仔切片再烤,有少少似薯片,好爽脆。电白干鱿炒米粉,用咗本地船晒鱿鱼,为豉油炒米粉增添一份独特风味。饮品方面,套餐包咗一扎鲜酿大麦皮皮尔森,系木屋烧烤嘅自家厂啤酒,麦味较重而且有回甘。套餐仲包一份香辣毛豆,酱油甜甜地辣辣地,仲加咗蒜头,毛豆浸到入晒味,好香好滋味。追加咗超麻鸡肾,好少见鸡肾会薄切,比

前菜

金牌羔羊肉串

之后系四串烤鸡脆骨,即系鸡软骨,又脆又有咬口。
烤鸡脆骨

两只烤生蚝,大大粒好好肉地,个酱料调得好好,有蒜香又够辣。
烤生蚝

四串烤土豆,系薯仔切片再烤,有少少似薯片,好爽脆。
烤土豆

电白干鱿炒米粉

香辣毛豆

追加咗超麻鸡肾,好少见鸡肾会薄切,比平日更爽口。而且食完个口真系有好麻嘅感觉,果然deserve 佢个名。
超麻鸡肾

整体嚟讲,呢度嘅串烧同小菜都几有特色,值得一试,适合约朋友一齐嚟试下饮下酒。
2024-08-29
前菜