2023-06-19
香港潮州菜唔普遍,呢间系相对有名气嘅一间潮州打冷小馆,曾四度荣获米芝莲美食推介餐厅夜晚嚟食晚餐非常旺场,好彩我哋之前book咗位Menu多菜式都睇到眼花▶️ 潮式拼盘 ($228)都几大份,预咗五个人分享包含墨鱼卷、虾枣、海蜤、素卷海蜤落咗芝麻粒同鲍片丝,质感爽脆弹牙,味道少少辣虾枣好似炸过既肉丸,虾味唔重,入面有啲脆口嘅蔬菜素卷系炸腐皮包住黑木耳同竹荀丝,唔太钟意入面啲嘢好似马蹄口感😶▶️ 椒盐鲜鱿 ($108)一条条炸到金黄色嘅鲜鱿,旁边附上椒盐同酱汁几好系炸粉唔厚同埋炸得唔油,可以品尝到入面𠮶条真.弹牙嘅鲜鱿🦑不过就冇咁香脆椒盐惹味而唔会太咸▶️ 驰名蚝仔饼 ($108)系佢嘅必点菜式两大件厚身蚝仔饼,望落非常澎湃旁边有鱼露汁点平时食嘅蚝仔饼系粉浆啲、黏身啲,呢个比较干身,可能冇乜落番薯粉?虽然入面好足料,好多大大粒嘅蚝仔🦪但系食落少少苦,欠缺蛋香味同遍油腻🫢自己唔太识欣赏▶️ 西兰花青衣球 ($108)大大嚿嘅西兰花上面放上唔少青衣鱼片青衣鱼片肉质黏胶有弹性,味道鲜美🤩可以食到一片片肉而冇骨,成碟差唔多比我食晒keke西兰花碧绿,咬落清脆🥦炒得几香▶️ 碧绿川椒鸡 ($108)比其他细碟
夜晚嚟食晚餐非常旺场,好彩我哋之前book咗位
Menu多菜式都睇到眼花
▶️ 潮式拼盘 ($228)
都几大份,预咗五个人分享
包含墨鱼卷、虾枣、海蜤、素卷
海蜤落咗芝麻粒同鲍片丝,质感爽脆弹牙,味道少少辣
虾枣好似炸过既肉丸,虾味唔重,入面有啲脆口嘅蔬菜
▶️ 椒盐鲜鱿 ($108)
一条条炸到金黄色嘅鲜鱿,旁边附上椒盐同酱汁
椒盐惹味而唔会太咸
▶️ 驰名蚝仔饼 ($108)
系佢嘅必点菜式
两大件厚身蚝仔饼,望落非常澎湃
旁边有鱼露汁点
▶️ 西兰花青衣球 ($108)
大大嚿嘅西兰花上面放上唔少青衣鱼片
西兰花碧绿,咬落清脆🥦炒得几香
▶️ 碧绿川椒鸡 ($108)
比其他细碟啲
鸡肉用葱、川椒同香料爆香,味道唔辣而非常惹味🐔肉质食落比较似猪肉
旁边嘅珍珠叶炸过,一片片好似紫菜咁薄,味道亦系紫菜零食𠮶种味🤣几可口
▶️ 京都骨 ($98)
非常多嘅猪柳,炒入咗洋葱丝🧅
虽然叫京都骨但其实冇骨嘅,啖啖肉
肉质超级软身🐷完全唔似食紧猪肉
酱汁系咕噜汁,比较杰挞挞,味道唔酸
▶️ 潮式糖醋伊面 ($98)
喺潮州菜先会见到嘅嘢,好似人哋啲黑暗料理,将个煲咗嘅公仔面攞去煎成饼咁😂
望落几似痴埋咗嘅童星点心面
▶️ 白饭x2 ($12)
▶️ 芋泥
小菜嘅味道唔错👍🏻调味唔会话好重,感觉亦几正宗,唯一系比较多煎炸菜式
座位好多,成个茶楼咁样,我哋好好彩可以坐房仔,环境望落干净企理
服务都几好,啲侍应好有人情味,唔会话忙就黑口黑面
性价比OK,今餐平均$250/人,系一大班人嚟食唔错嘅选择