𓌈˒˒For Single❜ 西环坚尼地城厚和街6-18号满发大厦地下D号舖Shop D, G/F, Full Harvest Building, 6-18 Hau Wo Street, Kennedy Town, Western District— @forsinglehk𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)  ▎相信去开西环嘅朋友对于 For Single 都唔陌生 店内专注冲煮 Single Origin 定期更换驻场单品豆 更提供多种专业冲煮方法 令客人能在同一款豆品试 品尝到不一样的风味 😋配搭各种轻食 适合不同客人 😆餐牌亦会列明今期Single Origin Details 而咖啡上枱时 亦会附上一张 Taste Note同Single Origin 卡片和笔 方便客人纪录低今期咖啡豆资料同感觉 喺一个初哥尝豆嘅好地方 用意细心 👍🏻▎店内走偏日系简约风格 配上木系色调 咖啡酒具墙身 带俾人一种清新嘅感觉 环境舒服 👍🏻 而且每日六点后 For Single 更会摇第一变成为Whisky Bar 供应威士忌及晚餐 😛值得一提佢地嘅 IRISH COFFEE 推介俾想想饮啡
𓌈˒˒For Single

❜ 西环坚尼地城厚和街6-18号满发大厦地下D号舖
— @forsinglehk

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

▎店内走偏日系简约风格 配上木系色调 咖啡酒具墙身 带俾人一种清新嘅感觉 环境舒服 👍🏻 而且每日六点后 For Single 更会摇第一变成为Whisky Bar 供应威士忌及晚餐 😛值得一提佢地嘅 IRISH COFFEE 推介俾想想饮啡啡又想有啲酒精嘅你 佢喺一杯 Coffee x Whisky 嘅 MINGLED SINGLE DRINK 由Ecuador SOE 加 Irish whisky 做base 再加埋甜甜的whipped cream 系面 绝对唔可以错过!!!  可惜今次太早嚟 同佢擦身而过🥲

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▸ Long Black ┅ HKD 42

▎今期Single Origin咖啡豆选用 衣索比亚 西达玛 日晒 庞贝 (Ethiopia Sidama Bombe) 喺一款我个人十分喜欢嘅豆🥰 海拔大概2000-2150 公尺 风味主调为综合莓果、葡萄、杏仁奶 偏向带来水果与坚果mixture感觉😆 干香先带一种浓浓水果发酵香气 注水后花香开始飘逸😆 入口带有水果酒的发酵感 酸质带有明显葡萄 莓果风味 尾韵则带嚟明显坚果风味😋

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
܀ ‎
‎‎܀
‎‎܀
‎‎܀ Follow IG @chillfood.basis for more 📸
2023-06-27
$42 (早餐)
  • Long Black