2021-07-08
疫情关系,船河又无得搅,所以呢一年都好少去西贡,今日闷闷地入去行下,食咗个好普通嘅沙爹牛肉面之后,行行下发觉好多店铺结业,但又见到好多店铺开业。路经福民路高富楼地下附近已经好多转变,见到有间好似文青路线嘅咖啡店,叫「小满定律」,主打系卖乳酪雪糕、希腊乳酪、乳酪奶昔同翡翠柠檬特饮,原来只系开咗个多星期,由于约人未够钟又好热,入去过一过冷河。点咗个最贵嘅乳酪雪糕($48),可配3款配料同1款酱汁,配料有生果、饼类、脆脆、朱古力、翡翠柠檬、其他或每周限定,好多款都想拣,花多眼乱,最后我拣咗生果:芒果、脆脆:海盐焦糖同其他:咖啡蒟蒻,而酱汁就拣咗甜嘅:美禄恐龙。卖相都唔错嘅,吸引到有人入嚟问嘢时都影咗呢杯乳酪雪糕,仲要影先过去,咁我又好快影完就开始食,乳酪雪糕都算滑溜,而乳酪上面嘅美禄恐龙唔系真嘅酱汁,只系美禄粉末(我当然知道乜嘢系美禄恐龙,我去马来西亚好钟意饮),味道就系美禄味;海盐焦糖脆脆算微脆带少少黐牙,甜度都可以;芒果比较酸,不过都合格,点解最后先食咖啡蒟蒻,因为唔知点解响旁边嘅中间位置,可能成软滑啫喱状,响乳酪雪糕旁边空位滑咗落去,蒟蒻系健康食品,够哂滑捋捋,咖啡味都够浓,感觉上都几
咖啡蒟蒻
卖相都唔错嘅,吸引到有人入嚟问嘢时都影咗呢杯乳酪雪糕,仲要影先过去,咁我又好快影完就开始食,乳酪雪糕都算滑溜,而乳酪上面嘅美禄恐龙唔系真嘅酱汁,只系美禄粉末(我当然知道乜嘢系美禄恐龙,我去马来西亚好钟意饮),味道就系美禄味;海盐焦糖脆脆算微脆带少少黐牙,甜度都可以;芒果比较酸,不过都合格,点解最后先食咖啡蒟蒻,因为唔知点解响旁边嘅中间位置,可能成软滑啫喱状,响乳酪雪糕旁边空位滑咗落去,蒟蒻系健康食品,够哂滑捋捋,咖啡味都够浓,感觉上都几得意,下次会试其他。