2022-10-25
难得weekend就想去远d,游吓车河,决定入西贡走一转。沿住海旁行,吹吓海风,蓝天白云真系好舒服。行行吓见到原来WM酒店喺呢度,仲见到佢果间超高楼底嘅餐厅望落好舒服,贯彻今日嘅渡假feel就喺度食lunch。Carbonara 一向系我食意粉嘅首选,拣左个烟熏烟肉,露荀,白菌蛋黄忌廉汁意粉($145)蛋黄酱嘅味最出,食到好香嘅蛋味;切厚粒烟肉甚有口感,咀嚼时,渗出嘅啖啖咸香令到原先嘅蛋黄酱意粉味道变得更浓。朋友系pizza 控,佢好快就决定要意大利辣肉肠&mozzarella芝士薄饼($178) 辣肉肠比平时连锁薄饼店食开嘅更香更浓味,食唔到辣嘅我甚至会觉得太辣,但钟意食辣嘅朋友就话好好味,辣肉肠嘅咸香辣提升了整个pizza的味道。我较欣赏芝士嘅香,衬热食软软嘅芝士拉丝特别好食。薄饼其实都好食,软糯、有空气感、带面粉香,当食到薄饼边时才能纯粹地享受到薄饼嘅香。朋友2号就拣安格斯牛肉,枫叶浆烟肉&芝士汉堡伴沙律($155)超钟意食黑醋蜜糖沙律汁伴混嘅沙律,酸甜味道平衡,惊喜系有原条小酸瓜,搭配沙律菜食唔只增加了口感,酸味味更开胃。汉堡嘅包身系烘烤过,微微嘅香脆;而汉堡扒肉质唔错,几有嚼
朋友2号就拣安格斯牛肉,枫叶浆烟肉&芝士汉堡伴沙律($155)超钟意食黑醋蜜糖沙律汁伴混嘅沙律,酸甜味道平衡,惊喜系有原条小酸瓜,搭配沙律菜食唔只增加了口感,酸味味更开胃。汉堡嘅包身系烘烤过,微微嘅香脆;而汉堡扒肉质唔错,几有嚼劲。
再加个小食炸鸡翼配蜜糖,是拉差酱&青瓜酸忌廉($88)鸡翼配蜜糖芥末酱较好食,是拉差酱似烧烤酱,酸甜味适中,衬鸡翼嘅软骨位食,特别惹味。
英国产品嘅樽装饮品($32),味道无咩特别,但成份天然,不含人造糖,樽身好靓。
其实用餐中段已听到身后传嚟玩耍嬉笑声,问吓侍应,原来餐厅设有美式桌球、高尔夫球、仲有足球机、波子机,部份完全免费,部份系免费试玩一小段时间。呢个真系意外惊喜,下午时间烈日当空,正好喺度凉住冷气玩多阵。
呢度食物、环境本来已经好高分,加埋仲有免费玩乐,无论系情侣拍拖、朋友相聚、或者家庭聚会,我觉得呢度真系‘很酷’,起码今日同朋友就喺度渡过开心嘅假期。