2017-04-12
今日经过深水埗,见到间小店外贴上好多图片,有鱼蛋,鱿鱼,咖哩鸡翼尖,牛柏叶等,都系车仔面嘅𩠌,非常吸引。店长好热诚,好亲切。她推介我食首创准生面。最低食系6宝面,即系任选6种𩠌加豆浆,如饮自家煲嘅凉茶就要加钱。我当然选准生面,猪手,猪皮、鱿鱼,萝白、猪红、牛腩。先讲吓准生面,面质爽滑弹口,好食过拉面。猪手系冷盘,面层雪白骨胶原特别爽口,再加上小小醋,酸甜清腻,增加食欲。鱿鱼入晒酱汁味道,都几弹牙好食。我配左果沙嗲汤底,本身唔辣,但我加左店铺内自家制辣菜圃,立即开谓起来。店长话菜圃是自己切粒的,特别容易入口。辣味十足。另外我特别要赞嘅系佢地嘅自家制凉茶,今次饮到夏桑菊,好饮好解喝,消暑一流。另外我朋友都叫左6宝面配河粉咖哩汁。饮玛卡蜜。咖哩汁够浓够辣好有怀旧味道,尤其鱼蛋好好味,猪腩肉猪耳都好爽口。玛卡蜜清甜解喝,仲可以消除疲劳。呢个时候饮最适合。
我当然选准生面,猪手,猪皮、鱿鱼,萝白、猪红、牛腩。先讲吓准生面,面质爽滑弹口,好食过拉面。 猪手系冷盘,面层雪白骨胶原特别爽口,再加上小小醋,酸甜清腻,增加食欲。 鱿鱼入晒酱汁味道,都几弹牙好食。 我配左果沙嗲汤底,本身唔辣,但我加左店铺内自家制辣菜圃,立即开谓起来。店长话菜圃是自己切粒的,特别容易入口。辣味十足。 另外我特别要赞嘅系佢地嘅自家制凉茶,今次饮到夏桑菊,好饮好解喝,消暑一流。 另外我朋友都叫左6宝面配河粉咖哩汁。饮玛卡蜜。咖哩汁够浓够辣好有怀旧味道,尤其鱼蛋好好味,猪腩肉猪耳都好爽口。玛卡蜜清甜解喝,仲可以消除疲劳。呢个时候饮最适合。