2022-06-04 116 浏览
今日要嚟北角上堂,有人话下昼收早,过嚟接我放学,然后一齐去食晚饭。沿书局街转入渣华道,见到有间「富景清香面家」,睇咗门口餐牌,原来餐厅除咗主打粉面外,仲有粥同肠粉等供应,啱晒我俩心水,一于试下。先嚟一碟富景炸酱捞面 ($40)  炸酱以传统方法炮制,肉丝好松化,酱汁酸酸甜甜,面条亦劲道十足,爽口弹牙,捞埋啲炸酱一齐食,甘香惹味。鲜鲩鱼腩粥 ($40)  鱼腩肥美新鲜,入口嫩滑不嚡,大块又量多,属足料之作。粥底稀稠度亦啱啱好,入口带鱼香鱼鲜,而且最重要就系冇腥味,令人吃得很满意。陈皮碎牛肠粉 ($25)  肠粉皮又白又滑,牛肉剁得够幼细,而且真材实料,食落肉质好软嫰,带阵淡淡陈皮香,淋上甜豉油,啖啖滋味。仲有两日就端午节,见到餐牌有蛋黄牛肉粽 ($38),当然唔可以错过,点番只嚟应下节。睇下几足料,有牛腩、咸蛋黄、糯米、绿豆等。牛腩非常软腍,酥而不烂;糯米糯而不粘,油而不腻,加上索满酱油香气,令人食指大动。加咗个小食黄金鱼片头 ($31),片头经油炸至金黄色,外层厚皮香口,内里弹牙结实,有鱼味又唔会油淋淋,甘香可口。跟餐饮品点咗杯冻奶茶 (+$9) 同 豆浆 (+$9),奶茶香滑,甜度适
跟餐饮品点咗杯冻奶茶 (+$9) 同 豆浆 (+$9),奶茶香滑,甜度适中,入口不苦涩,水准唔错。