2022-06-18
中环餐厅众星云集,要揾到间平民少少食个 Quick Lunch 都唔容易 😳 最近发掘咗间性价比好高嘅小店,墙身挂上一系列台湾青春爱情片嘅海报感觉温馨 😽 店员细心有礼貌,留意唔好嗌太多菜式,因为食物都几大份,千祈唔好眼阔肚窄造成浪费啊 😎❀ 特浓豆乳汤素菜乌冬|$79鲜美鸡汤中加入香醇豆乳,汤底呈奶白色,配上偏幼身嘅稻庭乌冬挂汤一流 💦 配料有红萝卜、粟米、冬菇、响铃、油扬同小棠菜等多种新鲜蔬菜同豆制品 🥕🌽 即使𠮶日想食得 Light 啲,都可以好丰富 🍲油扬索尽浓郁汤底,咬落爆汁,面嘅份量都几多,如果可以多啲汤仲正 👅❀ 葱油土鸡肉饭|$79呢款系我最钟意 🤓 鸡肉肉质嫩滑,畀得好足料一啲都唔小气 🤣有少少鸡皮更加有弹性,即使鸡胸肉都完全唔嚡,火候掌握得啱啱好,而且毫无雪味可见选料用心 ❣️ 白饭粒粒饱满,淋上香喷喷嘅葱油,表面再洒上满满油葱酥,饭粒油润、葱香四溢,卤蛋都够入味 😋 食到最底会有少少油,如果怕肥嘅朋友仔可以同店员哥哥讲声,但我 ok 因为食得开心就得啦 hehee 😝❀ 综合关东煮|$68日式嘅经典 Comfort Food,小惊喜系绵密嘅木棉豆腐,坊间比较少见 🍢
特浓豆乳汤素菜乌冬
❀ 特浓豆乳汤素菜乌冬|$79
特浓豆乳汤素菜乌冬
葱油土鸡肉饭
❀ 葱油土鸡肉饭|$79
❀ 综合关东煮|$68
日式嘅经典 Comfort Food,小惊喜系绵密嘅木棉豆腐,坊间比较少见 🍢 咬开福袋系满泻嘅软糯年糕,到底有冇人会唔钟意呢个组合 🤤 汤底略咸,如果清啲会更好 🥰
烫青菜
❀ 烫青菜|$26
油麦菜淋上少许豉油及油葱酥,增添香气就唔会太 Dry 🥬
芋圆仙草冻
❀ 芋圆仙草冻|$38
店员哥哥送上芋圆前畀咗两只碗,仲觉得奇怪,一上台吓亲我,一碗顶平时两碗咁制 😆 铺上大量芋圆地瓜圆同紫薯圆,蜜红豆仲有滑捋捋仙草,使唔使咁足料先 🤩 食得满足又唔会过甜,惟芋圆有少许粉粒,男朋友同我一致认同紫薯系最烟韧好味道 🍠💜
❀ 冷泡四季春|$24
台湾嘢多数比较重口味又多煎炸小食,赞吓呢度唔止得手摇,饮返啖冷泡茶,清爽一下都几舒服呢~🍵
📍 一起食堂
中环域多利皇后街2号地舖