2019-10-19
在工业大厦林立的观塘,竟然有一间低调但装潢非常漂亮的餐厅,这一间日本餐厅开了不久,我和先生咁岩见到,决定去庆祝我们的纪念日!这间日本餐厅除了寿司及刺身,亦有铁板烧,餐厅一共三间房间,无论私人聚会,朋友宴客,或者两人晚餐,呢度都系唔错嘅选择!我先从沙律讲起,佢哋嘅沙律非常精致,好似一幅画咁靓,用色彩鲜艳嘅配菜,佢都几唔吝啬,里面有好多蟹肉。另外佢有三种渍物,包括系安艺紫渍、连跟、牛蒡。我特别欣赏连根,口感脆,开胃而且酸酸甜甜!铁板烧师傅入嚟,拎住一只活龙虾,佢真系郁紧㗎!烧红左铁板将龙虾放上铁板,虽然佢已经被切开两边,依然有神经连著,见到佢生猛地动来动去,感觉上一阵嘅龙虾会好弹牙!果然不出我所料!师傅用大量嘅虾头熬制嘅酱料,配合龙虾虾膏,未入口已经感受到果种鲜味,入到口除咗弹牙、就只有浓郁嘅虾味!我同先生都非常满意!接住落嚟师傅就为我地烹调银鳕鱼,鳕鱼要煎得好食,真系好考功夫,师傅将佢做到外表香脆金黄,内里滑溜软绵绵,与并没有任何腥味,再配合少量嘅盐,鲜味十足!全晚令我最惊喜嘅,系呢个A5日本宫崎和牛薄烧,师傅问我哋想食几成熟,我当然话五性啦,平时食扒都系食五成㗎嘛!师傅将薄片和牛包着葱
渍物
活龙虾
银鳕鱼
A5日本宫崎和牛薄烧
A5日本宫崎和牛薄烧
全晚令我最惊喜嘅,系呢个A5日本宫崎和牛薄烧,师傅问我哋想食几成熟,我当然话五性啦,平时食扒都系食五成㗎嘛!师傅将薄片和牛包着葱及蒜片,卷在一起,吃的时候油份布满整个嘴,感觉非常良好!但当食第2块嘅时候,师傅建议我哋,食熟少少,原因系薄片可以煎得香脆d,佢想我地食到脆口感,和牛原来煎得约七成熟是最好的!香脆嘅边位,配上牛本身嘅嫩滑,油份香期,外脆内软配合爽口的葱蒜、油而不腻!好后悔无一早食熟d啊!更特别嘅系师傅用面包盛载和牛,和牛的油份渗落面包,感觉系好似牛油搽面包,满足味觉及饱肚嘅欲望!
和牛炒饭
要令这一餐饭更完美,点可以少得一个饱肚嘅和牛炒饭呢,为了令炒饭更有口感,师傅先将蛋煎熟再切成一粒粒,炒饭除咗有和牛嘅香气,仲有鸡蛋快嘅口感!
活龙虾汤
仲记得头先只活龙虾吗?师傅将佢嘅头拎咗嚟熬汤,海鲜鲜味落晒个汤度,但个汤依然清爽清甜,龙虾头出现喺个汤度,高贵得来仲有肉食。(打卡位,影都影得开心d)
值得一提,呢度嘅师傅真系好用心,除咗会为我地讲解,亦提供建议,最开心系佢为我地烹调左一个特别的甜品,佢将砂糖整融变成糖浆,浸入面包中,并将面包整成脆皮,好似西多一样,再配合雪糕,我敢肯定好食过出面食嘅雪糕配窝夫!