2024-07-27
今日陪朋友去观塘骆驼漆大厦行街买灯饰电器,买完嘢就喺度食晚餐,骆驼漆大厦一向都有好多食店,见到一间好有优惠嘅餐厅,睇完餐牌觉得餐厅嘅食物好有健康概念。这间餐厅叫Day One Cafe,位于观塘开源道60号骆驼漆大厦第三座6楼U01室,地铁观塘站B2出口,行几分钟就到,非常方便。餐厅装修简约以黑白色为主调,地方宽敞整洁,枱凳摆设整齐,令人坐得舒服,来这里食都不错。系门口已经见到两个优惠餐牌,迎新优惠同会员优惠,迎新优惠系$1=1分,有优惠券$20,外卖咖啡买一送一,平日3-5pm免费饮品一杯,其余优惠可用积分换领,而会员优惠用电话WhatsApp订位有85折,会员生日月份会送Tiramisu,星期二至日都有每人不同优惠,真系唔错做这间餐厅会员。餐厅餐牌嘅主食有两种嘅选择,有Daily special有7款嘅食品,而Health day就有8款嘅食品,我哋系每种选择一款食品,Daily special 嘅烟三文鱼牛油果酱酸种多士配沙律,Health day嘅全日早餐,饮品就拣咗泡沫鲜奶同泡沫朱古力。烟三文鱼牛油果酱酸种多士配沙律嘅材料有三文鱼、牛油果酱、多士、蕃茄、新鲜蔬菜,呢个主食非常
餐厅餐牌嘅主食有两种嘅选择,有Daily special有7款嘅食品,而Health day就有8款嘅食品,我哋系每种选择一款食品,Daily special 嘅烟三文鱼牛油果酱酸种多士配沙律,Health day嘅全日早餐,饮品就拣咗泡沫鲜奶同泡沫朱古力。烟三文鱼牛油果酱酸种多士配沙律嘅材料有三文鱼、牛油果酱、多士、蕃茄、新鲜蔬菜,呢个主食非常健康,沙律用非常新鲜嘅蔬菜,加上好美味嘅沙律汁,而脆香多士上面有两块大大嘅烟三文鱼,仲配埋有一层牛油果酱、蕃茄同生菜,食落好新鲜好有味道,亦都够晒营养。
全日早餐有烟鸭胸、秋葵、牛油果、牛油炒菇、糖心蛋,用来食晚餐都非常好食,尤其是烟鸭胸,香滑软熟,食落口嘅味道好浓郁,非常好食,牛油果同秋葵非常新鲜,牛油果切到一片片同秋葵一支支,用嚟配合食烟鸭胸,非常一流,牛油炒菇粒令到啲菇好有牛油香味,令人不停来食,糖心蛋个蛋黄软滑甜美,蛋白就爽滑清香,真系不错。泡沫鲜奶面头加咗少少朱古力粉,令到啲鲜奶更有香味,而泡沫朱古力面图铺满一大份朱古力粉,令到个朱古力奶更香浓,两杯泡沫奶入口都有丰厚嘅泡沫感,质感柔顺滑溜,令人饮得舒服。
这间餐厅好值得推荐俾大家,食品真系新鲜健康,餐厅有煮得好食,价钱又唔贵,又多优惠,店员服务态度又好,我哋下次都一定再来食。