2022-01-08
观塘少见日系咖啡店 和风all day 系咩料?观塘美食众多,而且又喺年青人嘅创业之地,呢句野我已经讲过几百万次,今次去到呢间favilla,就系一个日式咖啡店。 favilla至今已经有四间分店,餐厅位于开联工业大厦,之前卖黄色口罩而被告两名董事,口罩上面仲写著not make in Chxxx。 餐厅装修呈现和风风格。要经过一条贴满著相片嘅走廊先到餐厅,相片系乜就自已去睇啦。入面以木系风格为主,有一个日式竹帘嘅墙壁。摆位算系宽敞,坐得舒服🤩。 餐牌主要有和/西式all day breakfast,日式定食,乌冬,仲有一个用木板刻成嘅咖啡menu,+$22就有是日蛋糕😋。 慢煮封门柳定食$116(Lunch menu) 价钱算系正正常常啦,牛柳都只得$100。望落就的确系几大旧,cp值高。配上充满著蔬菜嘅面豉汤同薯蓉,薯蓉入面有D榛子芝麻青瓜,偏向清淡,蘑得唔算幼细,仲有少少薯粒,希望佢更加creamy/更多奶香🤔。 据说一只牛只有600g封门柳,极度稀罕,而呢只就片得厚身,薄透。入面仲有少少嫩红色,但旁竟然系冻嘅,口感冇想像中咁软嫩无比,有少少韧,好在仲有牛味,但同期望有少少落差😑
慢煮封门柳定食$116(Lunch menu)
据说一只牛只有600g封门柳,极度稀罕,而呢只就片得厚身,薄透。入面仲有少少嫩红色,但旁竟然系冻嘅,口感冇想像中咁软嫩无比,有少少韧,好在仲有牛味,但同期望有少少落差😑。
牛肉下面有D汁酱(类似照烧汁),食落偏甜,食到有蜜糖嘅甜美,酱油嘅咸香,为牛肉带来更多风味🤫。一碟淡味酱油喺旁边,但就好多余。沙律菜淋上香甜薄身嘅麻酱。
和风全日早餐$128
第一次见早餐入面有鳗鱼,所以就叫咗黎试吓🤯。欣赏佢真系有摆盘嘅,唔系求其扔D野落去𠮶种。
鳗鱼size 都几大,入面系有肉嘅(有次食过得块皮嘅鳗鱼)。 肉质鲜嫩,无骨,有少少烤过嘅炭香,有肉味,皮位黏而弹牙,有韧性,酱汁浓中带甜,唔会抢走鱼味,呢𠮶鳗鱼都几高分😛。
炒蛋用上日本蛋,炒得嫰滑,柔软,生熟程度理想,蛋入面加咗面豉,另佢有层咸香,同蛋搭配得好好,但就有少少油,并非大问题😝。
香肠较为幼细,但具有特色。猪肉咸而香浓,里面有好多香草,带出清新嘅感觉,外皮有少少蜜糖嘅香甜,有少少似台湾夜市香肠,欣赏餐厅喺香肠方面都带有特色👍👍。
Sourdough要加$8🤑,切得厚身,有用牛油烘过,带来脆感。外皮有好多面粉,闻落冇酸味。入面嘅气孔微细,冇任何酸味,但都松软嘅,只系正常嘅白面包🥴。
呢个沙律就用咗黄芥末调味,甜中带酸,有少少种籽嘅颗粒感。我个人就钟意哩个全日早餐多啲,封门柳就有待改进😌。