2021-09-12
屋企人生日,拣左去呢间餐厅庆祝。一听到私房菜,感觉就系价钱比较贵、装潢高尚堂煌,不过今次呢间设于工厦嘅私房菜,无论价格同装潢都系比较平民贴地一啲,但食物质素亦认真唔错,用料上乘。环境亦非常宁静,用餐当晚目测全场只有唔够十张枱,就算坐满晒客人,空间都仍然非常宽敞,好适合一家大细嚟开餐😋.订咗位之后,店员会预先透过Whatsapp联络,将菜单发俾我,方便预先点餐以及先缴付订金 ($200/位)。而当晚我哋一家7口用餐,所以我就拣咗个6人餐加多一位。.👉 前菜:- 本地水耕沙律菜伴芝麻酱- 双色墨鱼仔- 茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子摆盘好精致,而且味道好清新,特别系沙律菜非常之鲜甜!.👉 原盅位上时令炖汤:- 哈蜜瓜螺头黑毛豚肉汤- 川贝陈皮海底椰鳄鱼肉汤两款汤都好好味,唔会太咸冇好强嘅味精味道,而且非常足料,同埋因为系原盅炖嘅,所以每位都可以自己拣选唔同嘅款式。值得一提,个汤嘅保温效果惊人!由于冬甩妹条脷抵受唔到好高温度,所以饮汤速度较慢,饮咗接近半个钟,个汤都仲系微热!.👉 主菜:澳洲皇帝虾王 (金流黄沙献) 外层金流黄沙非常出色!屋企人连虾壳都食埋😆 只虾都好新鲜好好味,虽然都颇大只
👉 前菜:
- 本地水耕沙律菜伴芝麻酱
- 双色墨鱼仔
- 茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子
摆盘好精致,而且味道好清新,特别系沙律菜非常之鲜甜!
👉 原盅位上时令炖汤:
- 哈蜜瓜螺头黑毛豚肉汤
- 川贝陈皮海底椰鳄鱼肉汤
👉 主菜:澳洲皇帝虾王 (金流黄沙献)
外层金流黄沙非常出色!屋企人连虾壳都食埋😆 只虾都好新鲜好好味,虽然都颇大只,不过每人得一只感觉有啲唔够喉,另一可惜之处系,伴碟嘅薯蓉比较逊色,薯仔味唔浓亦冇奶香,完全唔好食。
👉 清蒸生猛沙巴龙趸斑
龙趸斑就比较普通,无咩特别,不过条鱼都好肥美、好新鲜。
👉 士多啤梨黑豚肉排骨
士多啤梨味酸酸甜甜,几好味,而且黑豚肉排骨肉质好嫩滑,推介👍 不过伴碟嘅米通一啲都唔脆而且完全无味,有点可惜。
👉 奶油日本小南瓜面包盒
可能食到呢一味菜,大家已经有7成饱,呢个时候再来一个咁饱肚嘅面包,感觉有点太腻。另外,对于本身都几钟意食南瓜嘅冬甩妹黎讲,呢款日本小南瓜唔系我杯茶,可能小南瓜用咗黎煮汁嘅关系,令到味道略为变淡咗啲,而且南瓜酱汁同个面包亦唔系好夹。
👉 招牌茶王熏鸡
鸡肉非常嫩滑,连鸡胸位置都完全唔「鞋」,相信熏煮时间需要非常准确,先可以保持到肉质如此嫩滑多汁。而且鸡皮烘烤得极之香脆,唔错唔错!
👉 有机时令鲜蔬 (鱼汤)
👉 他乡炒米丝 (24个月西班牙黑毛猪火腿配福建蒲田米粉)
冬甩妹本身未食过蒲田米粉,原来好好味架!米粉呈超幼丝状,而且炒得非常干身,再配上黑毛猪火腿丝,别有一番风味😋 而且份量都好多,最后仲打包咗留返第二日食。(第二日返热都仲系好好味!)
👉 甜品:福元爆浆芝麻汤圆
呢个真心好好味!冬甩妹本身都好钟意食芝麻汤圆,今次呢个芝麻汤圆近乎完美。有流心效果,而且馅料好幼滑,冇任何过大嘅颗粒,口感一流👍 而且外层好薄、芝麻馅够多、甜度亦都非常适中,用如此高质嘅甜品作为呢一餐嘅结尾,实在系太满足啦!😇
👉总结:
💲人均消费约$400/位
总括而言,呢间餐厅好适合家庭聚会/多人聚会,特别系庆祝生日,因为餐厅唔收切饼费。而食物味道亦不过不失,个别有几道菜系特别出色的👍 比较少食私房菜嘅朋友值得来试一试。
👉注意事项:
最低消费每位$380 (未包加一)
付现金可免茶芥$15/位
自携酒水,头两支免收费
无切饼费