连住去咗几次日本,后劲太强劲,搞到我喺香港都想食寿喜烧,所以都做定research睇下香港有咩高质素sukiyaki嘅餐厅,最后就拣左位于观塘骆驼漆大厦嘅「喰楽」🤍我拣咗$558嘅套餐,入边超级丰富,包括:前菜茶碗蒸、刺身、生蚝、一口牛扒,主菜寿喜烧使用宫崎和牛,有三款唔同牛嘅部位,首先食嘅系西冷位置,肉味比较较浓,接住第二款肩胛心就入口即溶,最后就系沙巴当(牛肩之一)就比较淋身,而且油脂感系三款之中最重。三个唔同部位感觉上每去下一款嘅时候味道会越来越浓,味道层层递进,亦可以感受到每款部位唔同之处👍🏻而且呢度系席前料理,会有店员负责烹调,而且按我地食嘅节奏一路准备下一块牛,食完晒3块之后就可以免费拣一款最钟意嘅encore,咁样嘅安排令到成个感觉更加圆满🥰其实食完前菜同埋寿喜烧我已经觉得好满足好饱,但系其实后面仲有天妇罗荞麦面同埋舞茸海鲜清汤,杀入大直路饮埋汤之后,发现个汤超级劲,好似清澈左我嘅味蕾,等我可以欣赏埋个甜品,我地对呢间餐厅超级满意,因为普遍食寿喜烧都系关东式口味,而呢间餐厅系用关西方法烹调,味道更浓郁更甜,所以我真系非常推荐❗️
2024-08-07
  • 和牛盛宴