2020-12-09
上星期去左观塘,睇一睇手机,有咩黄店,发觉原来工厂大厦入边都有间叫犊食。反正路过就试吓佢啦。上到去觉得个装修其实都几特别,几有日式风格,舖头唔算话好大,大部份嘅都系高櫈,不过入边装修都几骨致,墙身填满左店主钟意嘅CD,都叫几唔错。今次叫咗佢嘅招牌牛肉饭同埋汤咖哩,仲有啲小食添。先讲个牛肉饭,同坊间嘅唔同,佢本身系配有姜,姜味都几浓烈,食唔关嘅朋友可能会觉得佢遮盖左牛肉本身嘅味道。我自己另外加咗豉油糖心蛋,配埋牛肉饭食其实几正,不过我自己都麻麻哋啲姜哈哈。至于汤咖喱方面,个人觉得味道偏淡,不过佢配有好多蔬菜,我估都系想营造一种清新嘅口感。汉堡扒都几好食,不过如果可以流心嘅话就更加好。讲吓啲小食,个人觉得个炸豆腐做得几唔错,外脆内软,而且加埋柴鱼片,更有和式嘅风味。总括嚟讲,观塘区嘅黄店有好多都成为左大家嘅沧海遗珠,如果经过巧明街,不妨上去试吓呢间!