2023-11-14 2070 浏览
众所周知就观塘大部份嘅工业大厦都成为咗私房菜, 🥰好运嘅话随时可以食到隐世嘅美食。为咗重拾以前喺出边食住家菜嘅味道,所以做吓功课亦都系必须, 喺御膳呢度确实可以重拾当年嘅味道😗传统酥炸潮州盐水豆腐— 🥢豆腐嘅菜式,统一都系咁难整,呢一度反而整到好轻松每一条都保持得咁完整,🥢浸咗啲盐水之后令到豆腐嘅结构会偏向晏啲啲,咁就容易定型,而且炸到炸得好透彻,🥢而且又唔油,一口咬落去脆皮得来里面仍然系嫩滑嘅豆腐,净系技巧都值100分🥢香煎手剁玫瑰猪肉饼— 🐽以前喺屋企成日都会食到肉饼而呢一度嘅肉饼做得出色嘅位就系整到稍为厚啲咁就更加有口感,🐽而且里面嘅猪肉仲系用咗西班牙嘅猪肉,亦都系人手不断咁样剁,就唔会变到肉蓉咁样普普通通,🐽落埋独家嘅玫瑰露增添一份香气,同样亦都系好香口非常适合送饭🐽自家手工制葱油拌面— 🍜其中一个特色就系呢度嘅葱油系纯天然自己制造,除咗葱油之外,仲有专用嘅酱汁,捞起面嘅时候色泽更加吸引,🍜个面亦都好烟韧,反而完全冇油腻嘅感觉,用咗人手猜面变得更有弹性,暖暖地食落去齿颊留香🍜御膳 (观塘)观塘敬业街65-67号敬运工业大厦12楼F室

传统酥炸潮州盐水豆腐

香煎手剁玫瑰猪肉饼