2024-06-10
📍 La Serre观塘一直多野食,最近发现一个半露天既西餐厅,位于观塘海滨长廊,环境清幽,坐系餐厅室外嘅位置仲可以望到海旁同缓跑径,chill到一个点!另外,逢星期二、四、六仲会有busking night 🎵🎤想听嘅就唔好错过喇😏🍝Spicy U.S Live Manila Clam Linguine w/ White Wine Sauce 香辣白酒汁美国大蚬意大利幼面 $158大蚬既份量惊人!每只都胀卜卜😍数过差唔多有成20只,铺满喺意粉上面,成个摆盘好靓~蚬肉食落肥美鲜甜,一啲沙都冇!!!意粉一啲都唔普通,意大利面好挂汁,每啖都带有淡淡既蒜香味,食落辣辣地又几开胃😊 听老板讲呢道意粉好快卖晒,因为系好多人叫,今次试到真系好好彩😋🐽Grilled Iberico Pork Ribeye 烤西班牙黑毛猪肉眼 $198黑毛猪好厚身😎用慢火烤既方式进行烹调,肉质鲜嫩多汁,肥瘦适中;食落好爽口弹牙,冇干柴或者觉得韧,简直surprise 到我,口感好唔错🤩油重味浓!仲配左个黑椒汁,味道咸咸地~另外配菜有炸薯角、烧茄子同蕃茄仔~解腻一流!🐷Roasted Pork Spare Ribs w
🐷Roasted Pork Spare Ribs w/ BBQ Sauce BBQ 酱烧排骨 (Half Slab 半份)$98
烧排骨上枱嘅时候已经有预先切开,好贴心♥️排骨烧得有少少过时,但幸好冇影响到味道🙈骨同肉好易分离,肉质偏嫩嘅!反而觉得酱汁嘅味道好唔错,提升咗成个烧排骨嘅味道😝
🌊The Ocean $88
叫返杯Cocktail打卡系必须的😌的确系海洋嘅颜色💙主要系由Rum、橙皮甜酒、菠萝汁、蓝柑橘同牛奶制作而成,饮落比较酸甜,酒味唔会话好重
🍾Champagne Pol Guyot France $118
系法国出嘅气泡酒~花香浓郁,带有香草既香味!果香同花香互相融合,几易入口🤣味道上亦都较甜,唔会话好重酒味~口感温和,推介大家试吓😏
⭐️好味指数:9.4/10
📍 La Serre (观塘)
观塘海滨道90号地下1号舖
#观塘 #海滨 #laserre #观塘海滨 #观塘美食 #西餐厅 #海景餐厅 #chill #busking #cocktail #champagne