又系random见到嘅新餐厅🤣后尾search翻先知原来佢地之前系PMQ开过,旧年2月结业后最近系观塘卷土重来🥳店铺系小时光楼上,地铁站行去The Wave附近已经有一段距离,仲要兜几转先去到A座朋友都忍唔住话:「咁偏僻真系会有人去咩😂佢真系要好好食先对得住我行左咁耐」~~~🌵环境店内行怀旧风,摆左好多复古摆设📺天花板都挂左好多大型盆栽,几适合打卡🌿因为差唔多所有位置嘅头顶都有盆栽,我一边食一边谂佢地平时会唔会清洁🧹如果迟啲开耐左上面有尘,跟住又开冷气,咁盆栽啲尘未会吹晒落食物度啰🤧🤧 (👈🏻sorry wrong focus🤭).🐔唐扬鸡便丼($88)🪄7.3/10🐂烧汁牛肩胛金菇便丼($98)🪄7.2/10炸鸡几大旧,份量足味道正常发挥,皮薄炸得唔错🤗而牛肩胛金菇即系金菇肥牛卷嘅升级版😂望落好似好大旧,但其实系中间嘅金菇多食起上黎唔系太容易,因为好难撕开啲菇🥲.🍱便丼配有3前菜1汤1甜品对比主菜,我觉得反而小菜跟加有惊喜!最印象深刻当然系豆腐汤🥰平时食多数系就系咁豆腐切粒,呢度竟然整成花,色香味俱全👍🏻但咁嘅价钱竟然有呢个presentation,睇得出餐厅嘅心机❤️‍🔥绿色波波原来
又系random见到嘅新餐厅🤣

~~~

🌵环境
店内行怀旧风,摆左好多复古摆设📺
天花板都挂左好多大型盆栽,几适合打卡🌿

🐔唐扬鸡便丼($88)🪄7.3/10
🐂烧汁牛肩胛金菇便丼($98)🪄7.2/10

炸鸡几大旧,份量足
味道正常发挥,皮薄炸得唔错🤗

而牛肩胛金菇即系金菇肥牛卷嘅升级版😂
望落好似好大旧,但其实系中间嘅金菇多
食起上黎唔系太容易,因为好难撕开啲菇🥲

🍱便丼配有3前菜1汤1甜品
对比主菜,我觉得反而小菜跟加有惊喜!
最印象深刻当然系豆腐汤🥰
平时食多数系就系咁豆腐切粒,呢度竟然整成花,色香味俱全👍🏻
绿色波波原来系波菜,配芥末蜜糖酱食几好味😋
芝士竹轮煎过香香地~都好味

🥤云朵芭乐奶盖苏打($48) 🪄6/10
平时好少饮番石榴饮品所以想试试~
云朵即系棉花糖☁️但摆得有啲奇怪,唔多似云😅
不过都系用作打卡,太甜冇食到😂
最后仲掂到水融晒😐仲奇怪点解影完张相望翻转头突然消失左🤣🤣🤣

呢度奶盖唔系好掂🥴虽然够厚,但系啲cheap芝士饼个只芝士味…
饮落都偏甜,番石榴味唔太特出
所以呢杯可以唔使试🥱🥱🥱

~~~

⭐️回头指数🌕🌕🌕🌗🌑
老实讲食物质素只系正常发挥
但胜在份量都叫做足,而且由食物展示feel到佢地系用心❤️

不过佢晚市真系好少人,有啲担心😢
因为佢位置偏僻,仲要新开真系需要做多少少promotion (职业病发作😹😹),否则单靠午市都搞唔掂🥴
呢日8点几先去,门口静到我以为自己去错地方…
仲要一开门并唔系餐厅位置,入到去仲要开多道门😐
去到有一台客但差唔多食完,所以后尾我地差唔多等于包场食饭🤫

唔知系未因为最后得我地一台客,明明写收10pm,但9点头已经话准备关门…
由我地坐底到埋单好似一个钟都冇,好彩差唔多食完🤧