2020-05-19
我去左成业工业大厦既哈豆,并冇留低任何深刻印象,不过原来观塘有两间哈豆,我同女友今日去左富利工业大厦既哈利。上一次哈豆给我一种朴素既感觉,食物不错但装潢一般,无乜眼前一亮既地方。但今日一入去餐厅就被墙上既油画所吸引。客人可以透过「窗户」欣赏台湾不同旅游景点,包括我最爱嘅垦丁。另外富利大厦既哈豆地方更大,坐得更加舒服。餐牌既设计非常生动有趣,食物画得栩栩如生,最后一页系六条关于老板或者哈豆嘅问题,大家可以一边阅读,一边等待食物既来临。- 路边摊小香肠外皮香脆,更上炸蒜粒可谓脆上加脆,而且Juicy到爆汁💦。- 蜜糖椒盐鸡翼鸡翼外皮超香脆,蜜糖令味道更香甜,不过食唔到任何椒盐味。- 丰盛台湾牛肉汤面汤底虽甜但称不上浓郁,不过食材非常丰富,除咗牛展仲有鱼蛋、贡丸、墨鱼丸同卤水蛋。面条亦弹牙。- 台式麻油鸡汤套餐麻油鸡汤甜甜地,鸡件相当多,肉质比较有嚼劲,套餐仲有肉松卤肉饭同一碟油菜,肉松同卤肉既配搭不错,食落比较不腻。油菜浸落麻油鸡汤亦系一番滋味。- 哈豆鲜果茶首先值得一赞既系完全冇冰,就算过咗好耐,味道唔会变淡。第二系水果种类几多,水果亦切得非常细粒,茶同水果更好地融合。口渴时倒上一小杯,
- 路边摊小香肠
外皮香脆,更上炸蒜粒可谓脆上加脆,而且Juicy到爆汁💦。
- 蜜糖椒盐鸡翼
鸡翼外皮超香脆,蜜糖令味道更香甜,不过食唔到任何椒盐味。
- 丰盛台湾牛肉汤面
- 台式麻油鸡汤套餐
- 哈豆鲜果茶
首先值得一赞既系完全冇冰,就算过咗好耐,味道唔会变淡。第二系水果种类几多,水果亦切得非常细粒,茶同水果更好地融合。口渴时倒上一小杯,非常写意。
- 台北三峡蜜香
我对茶冇乜研究,不过个人觉得茶味几香浓,唔会太苦涩。另外茶具非常精致漂亮,尤其系云石图案既枱盘,精致嘅餐具令我心情更好。
富利大厦既哈豆食物选择颇多。虽然无一款食物特别深刻,但整体算高质,而且价钱唔贵。系观塘云云咁多间台式餐厅之中,哈豆系我心目中No.1👍🏻。