2017-06-26 229 浏览
平日成日都会去观塘饮茶,有日经过睇到大厦外层多左个Give me 5嘅logo,就知道又有新餐厅进驻观塘了,决定揾晚上放工去试一试新餐厅一上到去见到餐厅地方大,好寛敞,好欣赏佢地环境好舒适,餐枱之间有一定距离,可以拥有一个属于你同朋友嘅空间!呢点好重要,因为草根姐妹一向好怕焗促嘅环境,有时要影相又惊阻到其他食客,呢到就完全冇呢个问题!部分梳化卡座仲可以睇到海景,环境真系一流!客人除左有一个舒适嘅用餐位置,餐厅仲有掷飞标机($5/一局)同免费桌球玩,好适合一大班朋友同家人聚会。近门口有好大个酒柜,睇嚟餐厅有拎酒牌,中意饮番2杯嘅人唔洗惊冇红白餐酒饮啦,餐厅仲有饼柜,但见到当日只有一款蛋糕,一问之下原来餐厅特别有个甜品师傅驻场,不过饼柜刚到,迟d会推出多d cake店员好快为草根安排座位,服务态度好友善,又有礼貌,即时己经大大加分。递上餐牌后,又会主动推介餐牌嘅美食同餐厅特色主打,未食己经令我地加强信心,睇嚟今日冇去错餐厅了!今晚叫左一个前菜,2个主菜同2个甜品。店员仲同我地讲而家做紧优惠,可以任叫$10一只生蚝,价钱咁抵当然要试下,所以又再加点2只生蚝。点餐后随即送上Welcome fo

今晚叫左一个前菜,2个主菜同2个甜品

点餐后随即送上Welcome food,系
蒜蓉包啊!岩晒了,刚放工好肚饿,食住等主菜真系岩岩好。蒜蓉包好香脆,牛油味十足!
蒜蓉包

墨西哥薄饼配蕃茄沙沙及牛油果酱 ($60)Mexican Tortilla with Guacamole & Tomato Salsa
薄饼内裹有唔少芝士,菇同番茄酱,拉晒丝之余,仲好惹味。旁边有牛油果酱同莎莎酱可以自由加上去一齐食,由于真系做到好薄身加上烘脆左外层,食完唔会觉得漏,呢个开胃小菜一流。

生蚝($10/1只)Oyster
蚝唔会好肥身,食落新鲜,唔错!
生蚝

法式香草寳云酥焗纽西兰羊架伴芥末烧汁($188)New Zealand Lamb Rack Provençal with Mustard Gravy
草根姐姐最爱羊架,同时对羊架有d要求,不过见衬都一定会叫!一上枱己经超香,口水都流埋(不过始终要俾相机食先)
法式香草寳云酥焗纽西兰羊架伴芥末烧汁
一客3件,外表睇落煎到好熟,但系其实切开中间仲系粉红色,带有些微血水,系好嘅征兆!果然,入口肉质柔软,带羊味,而外层香草架焗脆左,加上香草嘅香气同芝士嘅咸味,同羊肉好夹。超好食!旁边嘅伴菜都唔好睇少,尤其系个茄子落左香醋再煎香,平日劲憎食茄子嘅草根姐姐竟然食晒!焗薯好重薯味,不错👍连伴菜都做得咁细致,的确好少有,食得出当中嘅心思。

法式香草寳云酥焗纽西兰羊架伴芥末烧汁

北海道带子黑松露意大利饭($118)Hokkaido Scallop & Truffle Risotto
带子两面煎得焦香,中间肉质柔软,生熟程度控制得岩岩好,又有咸味同鲜味,好高质素!而意大利饭口感较腍,可能会有人觉得唔太正宗,但草根几中意个味,食得出落左唔少忌廉同鸡汤,米饭吸收哂汁嘅精华,所以食落好creamy,份量仲好大添。不过就唔多食到黑松露味,比较似普通嘅忌廉烩饭,味道不错,但冇预期中嘅黑松露味,呢样真系有d可惜。
北海道带子黑松露意大利饭

鲜果窝夫配雪糕球($68)Belgian Waffle with Fresh Fruit & ice-cream
窝夫形状好特别呀!同平日食开嘅好唔同,细细粒食完都唔会好饱。不过其实草根都系中意平日嘅寻常窝夫,可能由于太细粒,闻落好香,不过食落冇乜蛋味,质感较实。其实重点一定系中间个球冧酒雪糕😍😍好滑好creamy,口感好似gelato,仲要加上雪糕内有提子干,增加口感之余,丰富埋个味,好想问佢可唔可以订一箱番屋企慢慢食。
鲜果窝夫配雪糕球
鲜果窝夫配雪糕球

抹茶朱古力心太软($68)Green Tea & Chocolate Fondant
心太软卖相超吸引,画碟画得超靓。
抹茶朱古力心太软
抹茶心太软火候控制得岩岩好,做到外脆内软,流心程度令人好满意!系草根食过排名全港数一数二嘅,旁边再配一球抹茶雪糕,令整体味道更突出,绝对可以满足到一众抹茶控!听店员讲绿茶用嘅原材料来自日本,甜品师傅研究过几款唔同口味,觉得手抹茶最满意先拎出嚟卖,好有heart呢~
抹茶朱古力心太软

呢间系讲商厦内嘅餐厅估唔到咁高质,由前菜、主菜到甜品都冇令人失望!再要加上环境气氛真系超好,有飞标机仲有桌球打,下次gathering有好地点啦!!
蒜蓉包
生蚝