2017-10-03 1098 浏览
Paul Lafayet慢慢变成每次喺观塘食生日饭嘅蛋糕选择!(原因喺观塘可以拣到靓cake嘅地方真喺无乜)【Mango Exotic】又真喺几有异国风情,味道唔喺完全甜椰椰嘅芒果味,而喺带有少少热情果同柠檬香,酸酸甜甜唔会太腻,甚有东南亚风味,但就唔喺好食得出白朱古力同椰子嘅味道。【Chocolate Craqulin】好浓郁嘅黑朱古力味!带有mousse口感,香滑得嚟但又唔会特别浆住把口;底层嘅脆脆唔会因为上层嘅蛋糕而变腍咗,依然保持脆口。【Praline Mille-Feuille】千层酥虽然雪冻咗依然好松化,每层酥皮中间夹住榛子酱,基本上都无咩人喺唔钟意榛子酱,再加埋焦糖cream/mousse,同榛子酱好夹!惊喜嘅喺虽然夹住咁多榛子酱同焦糖都唔会甜到令人无晒胃口,可能因为焦糖嘅苦都稍稍中和咗个味道!*题外话,系呢度买咗几次cut cake, 最近呢次先发现原来每一件嘅蛋糕都喺同价,可能因为咁我就有个感觉Paul Lafayet无一件signature cake,因为pricing令我区别唔到每旧嘅分别(而且售货员姐姐又唔会主动推介),不过好处就喺比多咗一个藉口自己试多唔同嘅嘢,唔会因为价钱而困缚住选择!
2017-10-01