2011-05-03 21 浏览
上星期第一次帮衬,发现仲有好多野未试,所以今日再黎试真啲,执多剂 ~ 见餐厅主打都系牛同猪,第二次黎已觉得有点奄闷,尽可能叫啲上次试唔真或未试过架啦 ~ 食材种类未算太多,觉得有啲单调 ~一放工就即赶过黎,今晚我系第一个食客,六点半既街境好舒服,人流不多,够宁静。朋友仔爱饮甜酒,咁今次叫上善如水啦,味道清香甜味重,易入口。朋友仔要七点几先到,唯有自酙自饮住先啦,无食 lunch 劲肚饿,连前菜既豆角都特别好味道。枝豆,大路既前菜小食,白烚,都好少话难食既。烟熏猪肝,冷盘,送酒唔错,未食过既菜式,几特别既小食,微微烟熏香味,口感硬净,肝味浓,都几好味。牛肉盛并盘,有手羽先,真系听个名估佢唔到,原来只不过系单边鸡中翼,真抓爆头。味噌芝麻手羽先,未见芝麻味特出,不过腌得够味,还可以。个人不太喜欢将鸡中翼斩件或剪开,虽然较快较易熟,但因烹调时往往肉汁全部流失,使到肉质干争争,搞到会唔好食。黑毛和牛胸腹肉,嫰滑牛味浓,较有赵口。特选牛肋骨肉,口感较腍身,味道偏甜。日本伊达赤豚,烧猪肉唔错㖞,因脂肪丰富,烧得香脆。岩盐薄烧牛舌,比想像中嫰滑爽口㖞。粟米,哈哈,够甜,可以啦。山葵豚 toro,完全估

枝豆,大路既前菜小食,白烚,都好少话难食既。

山葵豚 toro,完全估唔到猪肉完来可以咁肥美、鲜甜、嫰滑又弹牙架。Toro 腩位既脂肪纹密麻麻,既平均又紧致,烧得香、肉味浓、口感爽嫰,真系好好味呀。最初还以为系用 wasabi 山葵腌左豚肉先烧,原来系分开上枱,可以捞左山葵先烧,或者烧完先点黎食,我较喜欢前者,食落有山葵淡淡清香味。

蒜蓉大虎虾,必食,虽然系冰鲜货,唔系游水活虾,但都不失鲜甜爽口。大大只虎虾,烧既时间较耐,要耐心先有好野食。虾肉弹牙,微微蒜香味不太抢,虾头又有丰富虾膏,美味。烤大虎虾,一路烧一路散发出香浓烧虾味,正呀。烧粟米,都好甜,不过无牛油提供啰。

清酒牛油大花甲,必试必试。还以为先将花甲浸落清酒,就掉去烧。经侍应哥哥讲解,完来先分开烧,当牛油溶左及跟清酒混和后,见滚起就倒系花甲上面㖞。花甲新鲜,爽甜肥美,天然海水咸味,淡淡清酒牛油香味,正呀,有添食既冲动。要留意唔好烧得过熟,搞到干争争、又硬又靭。

赤豚肉,好有赵口,肉汁丰富,口感软棉,系屋企都好难食到。

盐烧厚切上等牛舌,先将四面烤熟锁住肉汁,再慢慢完成,外层烤得金黄又香口。只系用海盐略腌,原汁原味,加少少鲜柠汁,成旧啪落口,哗 ﹗真系又爽又滑,肥美又弹牙,牛味浓又唔会有酥味,餐厅推介。

特选牛肋骨肉,好浓郁既牛味,先用芝麻、麻油同日本酱油腌过,烤完食落味道偏甜,质感又够腍。

炖蛋,免费饭后甜品,我怀疑系位侍应哥哥仔见我朋友够靓女,先主动送两个炖蛋过我地啰,我一向唔多爱甜,不过既然免费就攞黎试试啦。真系好很甜啊,甜得利害,喜欢食甜既,应该无问题。

六点半既街境
蒜蓉大虎虾
清酒牛油大花甲
盐烧厚切上等牛舌
晚上九时既街境
  • 厚切牛舌、蒜蓉虎虾、花甲