2022-08-17
招牌痴花胶鸡浓汤米线 $68★★★☆☆呢间比较特别就系佢有个炉上,令到个汤不断煮紧,一路食都仲系热辣辣,但相对上个鸡肉都系放埋入去,都有机会食到尾会老左。鸡汤汤底加入左鸡肉、猪骨跟鱼一齐熬制而成,汤底奶白色,面头有带有鸡油,质地少少稠密,唔系超级流身。就咁饮落系顺口,感觉养身滋补,唔系超级香浓,亦冇太多嘅调味。有大约5-6件鸡肉,肉质唔算特别嫩滑,但唔会超鞋口,有鸡味。花胶有2-3块,口感正常唔重胶质,但冇腥味。佢米线系分开另上,等大家可能根据自己口味加入汤底食,但个米线一上枱食已经煮得太淋,唔似有过冷水,食落冇弹牙烟韧嘅口感。另外由于个汤底唔太浓嘅关系,加入米线一齐食有D唔够味道。椰子鸡米线 $58★★★☆☆我谂椰子鸡汤底个底都系用鸡汤,只系加左椰子、红枣、木耳一齐再熬制。个汤底会再带啲椰子味,啖汤清甜少少。同样跟米线唔算太够味,但整体食落系舒服,唔似有味精之类,唔会食到口干干。金砖豆腐 $28★★★☆☆份量多亦都系新鲜即炸,外面香脆,入面滑溜。但唔算够味道,如果落番啲椒盐会更好。 🌟总括:整体黎讲正常,味道上系好清,系一个健康嘅选择。但对于食开重口味就觉得点都差D咁。未食过又钟意偏
★★★☆☆
🌟总括:整体黎讲正常,味道上系好清,系一个健康嘅选择。但对于食开重口味就觉得点都差D咁。未食过又钟意偏清淡小小冇咩负担可以一试,但个人就觉得试过便好。