2022-11-28
介绍返💁🏻♀️。。🇮🇹 意大利菜 在将军澳 🇮🇹。A Tavola Bar & Grill。MONTEREY Place 地下G08号舖。NZ Mussels。HKD85 + 10%Salmon Tartare。HKD168 + 10%Half & Half PizzaFour Cheese Pizza x Seafood Pizza。HKD198 + 10%🤫 新鲜滚热辣..寻晚同将军澳之友出咗去海滨𠮶边揾间酒吧睇波..虽然个人嚟讲系唔系好识睇波..但系话晒都系四年一度嘅世界杯..都要出去应吓节嘅🤭🤫 我哋今次帮衬嘅系A Tavola..有Indoor同Outdoor Seats..但系因为寻晚烟雾离漫..又有雨粉..基本上全部人都拣坐Indoor..咁都有半个场Full咗嘅..座位都几阔落舒适..而且每个位都睇到大电视..咁我哋两条女就决定叫两个Starter 加一个Pizza🤫 嘢食都算好快嚟到.. 先讲吓Starter嘅青口先..纽西兰青口Size算系大..仲有成十几廿只咁多..调味系有啲似蕃茄清汤加咗些少香茅同菠菜..估唔到咁好味个㖞..我平时食青口净系钟意食白酒煮嘅咋..今
🇮🇹 意大利菜 在将军澳 🇮🇹
。A Tavola Bar & Grill
。MONTEREY Place 地下G08号舖
NZ Mussels
。HKD85 + 10%
Salmon Tartare
。HKD168 + 10%
Half & Half Pizza
。HKD198 + 10%
🤫 嘢食都算好快嚟到.. 先讲吓Starter嘅青口先..纽西兰青口Size算系大..仲有成十几廿只咁多..调味系有啲似蕃茄清汤加咗些少香茅同菠菜..估唔到咁好味个㖞..我平时食青口净系钟意食白酒煮嘅咋..今次试到另外一种适合我嘅味道啦..青口伴有超级甜嘅车厘茄..呢个我推荐
🤫 然后另外一个Starter我哋就拣咗三文鱼Tartare..平时出边食𠮶啲Tartare味道唔算好出..但系呢度嘅呢就好香柠檬味..少少酸酸咪咪但系又唔会太抢..而且牛油果同埋三文鱼嘅份量都多..下边仲垫咗啲火箭菜添..我朋友仔平时唔多好Tartare都话Yummy
🤫 最后讲吓我哋嘅Main Dish.. 食得意大利菜梗系要试吓佢哋个Pizza啦..我哋两条为食妹呢个味又想试..𠮶个味又想试..一于拣Half & Half..满足两个欲望..先讲吓我自己钟意啲嘅Four Cheese..虽然系完全冇肉嘅一片Pizza..但系佢𠮶啲Cheese嘅香浓味道..真系不得了..就算系食肉兽都要俾个Like..第一个最出嘅味系Gorgonzola Cheese..𠮶种难以形容嘅Blue Cheese味..钟意芝士嘅你一定明白我讲咩..然后仲有Taleggio Cheese嘅软熟口感..再加上Mozzarella Cheese嘅微微烟韧同Parmglano-Reggiano Cheese嘅咸香..我爱呀呢个
🤫 然后另外𠮶半嘅Pizza呢..我哋就拣咗海鲜Pizza..外表就唔系特别讨好..佢啲海鲜应该用咗啲香草去调味..表面睇每嚿海鲜都系绿绿地色😂..但系其实食落又OK㖞..而且都放咗好多种唔同嘅海鲜落去㗎..我就食得出有青口..鱿鱼.. 虾同嚿嚿都好大嘅三文鱼..调味方面相比起Four Cheese淡口..虽然都系有芝士..但系蕃茄酱罗勒叶嘅味道会再出啲..朋友仔就话佢钟意呢个多啲㖞
🤫 其实本身我就想啤啤佢嘅..话晒都睇世界杯呀嘛..隔离𠮶几枱都喺度啤紧..不过碍于某啲唔适合饮啤酒嘅日子..我哋唯有忍一忍口..饮住水先啰..睇返个Menu..A Tavola Weekday好似有Happy Hour..全部Alcohol都平好多咁..好..等我下一次校啱个时间再嚟过
。。
翻兜指数:🙆🏻♀️🙆🏻♀️🙆🏻♀️(5个🙆🏻♀️为翻兜爆灯)
。。