2024-06-30
二十道 - 北角📍北角七姊妹道193号远东大厦地下A号舖北角、鲗鱼涌果头多野食大家都知,今次朋友推荐左呢间日式小店比我地试下。睇睇价钱牌,有平有中价,都好亲民。 一坐落黎,店员好热心,比左两杯茶。西班牙白豚肉拉面- $78汤底系鸡浓汤。上面有几块西班牙豚肩肉,系用西京味噌腌成再生烧,口感林林地,味道甜甜地好入味。配料有鱼蛋片,BB露笋,车厘茄,青瓜,都几丰富同多元化。个鸡汤真系灵魂,师傅将个汤到煲到劲浓,系有啲张力,但又唔会太漏,佢仲加左啲rosemary令汤层次再提升, 真系饮晒成碗汤咁滞。王室之食事 - $168呢个套餐抵食,包一个main, 串烧两条仲有沙律、前菜、面同甜品,成6个course. 主食叫左熟成白生鱼生丼,细细既一碗,但上面系满满既鱼生同玉子粒粒。 前菜系芥末螺肉,螺肉有咬口,芥末味唔算太冲击。串烧系鸡肉同鸡肾,系浓浓既酱油味,鸡肉好juicy好滑,鸡肾粒粒都涨卜卜又爽口。唔使惊碗饭细细食唔饱,因为佢仲会有一碗鸡白汤拉面,同豚肉拉面果碗系一样既,即时encore果个咁正既汤底😋 甜品系樱花和果子,为呢餐做上总结。
📍北角七姊妹道193号远东大厦地下A号舖
一坐落黎,店员好热心,比左两杯茶。
西班牙白豚肉拉面- $78
王室之食事 - $168