2023-11-29
🎀调景岭。中式特色装潢•吃尽滋味各类海鲜小菜🦀🦐🎀🪄店名* #小神灯新派饭馆🔮地址*将军澳调景岭彩明街1号彩明商场2楼251-252号舖 🔮🗾分店地区🗾 没有分店💰价钱$866 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同区推介👉地区搜寻🔍🗾#pickyme_调景岭剩系食呢一类👉食物类型搜寻🔍🍜#pickyme_中菜#pickyme_海鲜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐厅环境🎵长途跋涉第一次去将军澳区觅食 车程大约两小时去到调景岭商场见到呢间超具特色既中式餐馆😎同埋仲要系接近满座 忍唔住吸引左我去试下!餐厅装潢走怀旧风为主 见到有好多旧式香港既装饰品 例如店面以绿色铁皮摊档设计 内里分开左两个区域 一边系好似大排档装修 天花有街市红色灯饰 而中间就系大枱为主 比较豪华设计 更有卡位好似旧式课室 好特别😆而墙身仲有手写餐牌 霓虹灯等唔讲以为自己穿越左去旧年代 整体场面都系好热闹🔥🍽️食物质素🍽️今次主要食海鲜为主 但系呢一间餐厅入面都各具特色 餐牌亦都好清晰 分开各个类别 除左有海鲜,小炒,猪肉制品,炒粉面等 每一样都好少见 够晒独特 然后佢地既餐具茶具都够怀旧!最正啊餐前小食都唔马虎
🪄店名* #小神灯新派饭馆
🗾分店地区🗾 没有分店
💰价钱$866 已加一 (2人)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#pickyme_海鲜
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐厅环境🎵
🍽️食物质素🍽️
今次主要食海鲜为主 但系呢一间餐厅入面都各具特色 餐牌亦都好清晰 分开各个类别 除左有海鲜,小炒,猪肉制品,炒粉面等 每一样都好少见 够晒独特 然后佢地既餐具茶具都够怀旧!最正啊餐前小食都唔马虎 花生好香脆咸香 令人一口接一口啊!
茶味$26/2 餐前小食$15
🪄金沙鬼马百花酿油条$98
佢个名好盏鬼 我未试过食百花酿 其实都唔太清楚同平时既分别 但系我觉得最正系佢外面果层有满满既咸蛋黄 油条口感好脆口 大概有8件 都几抵食!唔会太腻 反而食完一旧仲继续想食😍
🪄爆膏奶油虾$138
上菜时我都忍唔住震惊 佢每一只虾都系劲巨型 只只mit开虾头就可以见到都系丰富虾膏 味道甘香 而虾肉十分弹牙 食得出系劲新鲜 虾味浓郁 劲推介😍
🪄沙姜焗海花螺$128
好耐无食过花螺拉 平时炒或者清蒸就食得多 但系第一次食沙姜焗 味道都几特别 沙姜味道好似手撕鸡甘 同埋酱汁好流质 虽然食到成手都系 但系如果for本身有饮酒既人 用黎做小菜都十分不错!
🪄姜葱蟹银丝锅$128
可惜我唔食得辣 无缘试避风塘炒蟹 餐厅职员建议我可以转做姜葱银丝锅 蟹分成一小块 份量颇多 肉质鲜甜 外壳焦脆 尤其系银丝锁晒蟹既精华 更加美味😍
🪄鱼腐滑鸡煲$128
黎到当然唔少得要试下热辣辣既煲仔菜 我觉得呢一间每一个份量都系好够丰富😍鱼腐炆都劲淋又唔干身 鸡件尺寸刚好 肉质都系好滑 鸡味好浓郁 如果一大班朋友可以试下超正😙
🪄啫啫唐生菜煲$98
又食海鲜又有炸物又有野 甘要试下菜清下肠胃 唐生菜劲大棵 咬落好爽脆 整得刚刚口 唔会过老或太生 十分满意😍😍
🪄饮品-水蜜桃梳打特饮$28
真系完全估唔到中菜餐厅都可以整到饮品甘好饮 甜度刚好 有气饮品配海鲜系绝配 超解渴 而且好大杯 都几抵饮☺️
(5个💖为最高)
✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整体评级⚜️