2018-12-27 791 浏览
一直有几个主题都想做个大比拼/图鉴,而「奶茶」都系我想做既主题。香港地,好多人以为茶餐厅就有奶茶,其实不全是对的。现实是几乎是大多数餐厅都会有奶茶(香港口味问题),茶餐厅奶茶唔一定好饮,外卖店/西餐厅/快餐店奶茶唔一定难饮,有时好饮的地方是您意想不到的。今次先分享呢间湾仔本地姜先。去亲茶餐厅我的口味都好闷既,奶酱多 热奶茶(如果有橙占会叫油占多🥴)。好简单但好易睇呢间餐有冇心机同诚意。讲明主题呀嘛梗系奶茶行先,质感顺滑,唔算太浓郁;轻身舒服。茶味较淡但冇乜涩味,回甘感也是好少,「奶」味人应该会喜这出品。奶酱多 - 相对其他茶记,面包算厚,烘的程度都唔错,唔会太干,外脆内软(当然质感都系削削地啦)。酱料虽然薄薄的,但都涂抹了九成位置,又唔会太多整淋个包。(如果涂多少少边位咁就正哂!)若然你不喜浓茶味而想食份简洁厚多早餐,呢度就岩哂数,廿零蚊,一个「骨摩零」,抵玩啦!