同朋友去铜锣湾新开张嘅激安前,就梗系要先医饱个肚啦。我哋去咗试船街嘅新餐厅「Flagship」,网上见人推介几正咁,去到先知而家只系试业中,招牌都未正式挂上😳。不过餐厅已经做紧生意喇,晚上七点钟左右入座率有八、九成!大家都系会捐窿捐罅揾食嘅同道中人😜。环境几舒服,令人感觉轻松,楼面面积唔大,但胜在有两层,楼上好适合Book嚟开Party。讲返食物先,餐厅主打西餐🍽,但应该无话系偏向英式定法式等。选择唔算特别多,前菜、主菜同甜品各有几款选择,价钱属中等水平。Beets and Feta Salad($128),呢碟红菜头希腊芝士沙律够晒特别,佢有别于其他餐厅惯常嘅田园沙律或者凯撒沙律,因为主角系用上红菜头💜。我其实都几钟意食红菜头,但就唔系成日食到。红菜头味道甜甜地、口感爽爽地,再搭配埋较清淡嘅希腊芝士同唔腻嘅酱汁,成个组合好新清,唔系单靠酸味嚟令你开胃。Clams in Lemongrass Sauce with Bread($148),唔同国家都有煮蚬呢道菜,通常都好食,当然呢度亦唔例外。首先蚬嘅新鲜度、呎吋同份量均令人满意,更重要嘅系个忌廉汁超好食😋!酱汁Creamy得嚟无令人有好
Beets and Feta Salad
Clams in Lemongrass Sauce with Bread($148),唔同国家都有煮蚬呢道菜,通常都好食,当然呢度亦唔例外。首先蚬嘅新鲜度、呎吋同份量均令人满意,更重要嘅系个忌廉汁超好食😋!酱汁Creamy得嚟无令人有好厌好滞嘅感觉,劲想有多几块面包食哂啲汁。
Pancetta Carbonara
Pancetta Carbonara($138),卡邦尼意粉看似简单,但我觉得要整得好食一啲都唔易。出奇地呢碟意粉令人相当有惊喜,佢用上扁意粉,口感弹牙,并且非常挂汁。🥓配料方面,餐厅采用较厚切嘅烟肉粒,咸香大大提升。酱汁更加系好食嘅关键,我最欣赏佢带有少少酒味,从而令意粉变得无咁漏!
Chef Blended Beef Burger
Chef Blended Beef Burger($158),🍔汉堡包个卖相对比出面餐厅较为普通,唔太大个、又唔系好高好多层𠮶种。不过食落我唔觉佢比Burger专门店嘅出品逊色,净系块面包皮烧到脆脆的已经加哂分。馅料有最传统嘅芝士、蕃茄、生菜同酱;不过估唔到个酱系辣㗎🌶,好惹味!
Chef Blended Beef Burger
汉堡扒超厚切,应该大约五至七成熟?所以食落好Juicy,🐮而且牛味浓郁。🍟伴碟嘅薯条系即炸,热辣辣送上,搭配嘅酱汁同汉堡包个酱系一样的,薯条本身亦都落咗啲黑椒。
Panna Cotta
Panna Cotta($68),我平日少食呢道甜品,所以无得作比较。不过佢又几好食㖞🤤,奶冻质感颇软绵同几滑,而且好香杏仁味。最正嘅系面头有好多瓜子果实,加添嚼口。
Lemon Tart
Lemon Tart,呢个系餐厅请我哋食的,🍋两件柠檬挞细细件好的骰,挞皮偏向似曲奇皮,所以脆脆的。柠檬馅唔会太酸,而上面黄色嘅忌廉好过瘾,浸味似曾相识,但要大厨开估后先醒起系黄姜香料味🤣。
餐厅服务到位,全部店员都好友善。我哋仲感受到疑似老板同大厨都真系好有心机想搞好餐厅。佢哋会同客人倾下偈,介绍菜式同收集意见😊。
总括嚟讲,食物质素真系超高水准💯,最厉害之处系餐厅能够让平凡嘅菜式变得不一样!呢晚同我食饭嘅朋友一向眼阔肚窄,但佢今日竟然开行Turbo食足一半就知有几好食。再者,食物份量亦都唔少,男仔都够食🙈。假若餐厅迟啲会同订台App合作,有折头的话可能会成为我嘅饭堂。
2020-07-07
Pancetta Carbonara