香港唔少人钟意食东南亚菜式,我Ani亦系其中之一。香港泰菜馆就好多,但偏偏想揾正宗嘅越南菜,选择就唔及泰菜。呢间餐厅叫【越味皇】喺路德围外围,地铁站过来5至7分钟左右,好多人都知道路德围多餐厅聚集,多餐厅变相竞争大,所以呢边晚野食收费方面会好亲民,今晚呢间越南菜完全系有喜出望外,相信都会有不少人认同吧!。越式小店,室内布置甚有心思,天花上挂了很多斗笠,墙上也挂上一辆单车,充满越南风情。感觉上会食得更地道。食物种类选择不少,一时之间无法决定呢!店员说到...越味皇嘅正宗越南菜大约占八成,其余就系糅合咗西菜同法菜嘅Fusion菜。正宗地道菜好似顺化滨海、汤河,以及越式芋合鲜菠萝虾酸汤饭都可喺呢度食到。不想动脑筋点菜的话,可以选择优惠套餐。牛油蒜蓉鸡翼 $45招牌菜,上桌时新鲜热辣香气扑鼻,将鸡翼炸到香脆,再用牛油、蒜蓉炒香,牛油渗入外皮后超级香口!,用嘅更系法国牛油,对小店嚟讲非常重本。成件事够邪恶但我超钟意, 而入面既鸡肉香嫩而多汁, 好唔错的鸡翼!心机之作,必食!杂锦拼盘 $98想一次过试匀唔同越式滋味,推介集合咗唔同经典小食「杂锦拼盘」,有齐「鸡翼、蒸粉包、蔗虾和春卷」,每款两件,吃
香港唔少人钟意食东南亚菜式,我Ani亦系其中之一。

食物种类选择不少,一时之间无法决定呢!

不想动脑筋点菜的话,可以选择优惠套餐。

牛油蒜蓉鸡翼 $45

牛油蒜蓉鸡翼

杂锦拼盘 $98
想一次过试匀唔同越式滋味,推介集合咗唔同经典小食「杂锦拼盘」,有齐「鸡翼、蒸粉包、蔗虾和春卷」,每款两件,吃得特别满足。

可以点酱喔!

越式椒盐炸软壳蟹 $72
呢样小食最为普通!刚炸起既软壳蟹,但到我而前就有点过气了,外表薄薄既炸浆不够香脆但椒盐味浓咬下去外面少少脆内软软的,每啖都食到软壳蟹蟹肉,头盘的话会失望喔!

越式椒盐炸软壳蟹

越式烧鱼 $88
主料是鳜鱼,配料是香茅、柠檬等,没有煎炸的肥腻,又可保留肉汁!
越式烧鱼

配自制越式鱼露汁和葱油, 零舍开胃呢!都几大条,好抵食!系我排得第三既招牌菜呀!

咖哩猪扒煲 $68
咖喱偏向甜甜地既口味呢! 岩晒我呀,佢既薯仔腍身入味,我自己好似好快就食光,因为入面唔系有好多旧薯,而猪扒都够软腍..配上咖喱系好开胃,再加蒜蓉包就不得了!

咖哩猪扒煲

焗蒜蓉牛油包
蒜蓉同牛油足够,香味十足,如果再多一点都唔紧要,因为蒜蓉同牛油无人不爱吧!值得一提就系佢真心够脆,放到最后食都系脆卜卜!欣赏!不防一试!

益力多沙冰 $32
对比越式牛油果沙冰已经比下去了,但味道是不差的,只是不够惊喜吧。
越式牛油果沙冰 $32
我排得第二既招牌菜呀!超正!唔讲得少,连员工都大爱喔!

每杯以一个秘鲁牛油果炮制,非常足料又非常饱肚。虽然话系沙冰,质感好似奶昔咁厚身,呢款健康特饮,我相信长期成为女士No. 1至爱。佢呢杯同【Q1】有得比呢!

越式牛油果沙冰

一餐饭要讲究环境、味道同CP值,【越味皇】味道正宗之余、坐得颇舒服、服务好、性价比高、唔洗加一,诚意满分,下次可以再黎过!我个人好钟意佢嘅装修设计,天花挂满越南🇻🇳帽,简单直接表达左越南🇻🇳特式,木制的餐桌特别配合整体环境气氛,表示满意,绝对是一个不错的开饭选择。
题外话/补充资料: ***闻说呢度菜式不添加味精,吃得更加健康。
牛油蒜蓉鸡翼
咖哩猪扒煲