2023-03-06 109 浏览
脱罩后的第一个晚餐,我地去左食美味嘅泰国菜啊!新开业不久的【泰澜镬】系元朗朗屏站步行大约10分钟,餐厅设有露天座位,很有泰国风情,而且仲系pet friendly,大家可以带埋宠物一阵入座! 见到餐厅外嘅tuk tuk都忍唔住冲左上车打卡喔~呢度嘅泰式食物和饮品种类繁多,好多样都想试吓~先来【泰式酸辣凤爪】,凤爪结实又入味,酸辣度适中,做头盘啱晒,好开胃啊~【香叶爆炸软壳蟹】酥香扑鼻,外脆内软,一碟有3只,我地每人一只啱啱好~喜欢食蚝的我,当然不会错过呢款【顶级兰王蛋泰式铁板蚝饼】啦!蚝仔好新鲜,而且份量十足,被满满的兰王蛋包裹著,蛋香浓郁,入口十分嫩滑~   沾上酸辣酱或辣椒酱一齐食,份外惹味~最后就系【虾头膏鲜虾炒饭】,粒粒分明嘅炒饭被香甜嘅虾头膏包裹着,还有大大只、十分爽口嘅鲜虾,非常丰富!本来还想点些泰式甜品作结,但系因为已经太饱了,唯有下次再试啦!丰富又美味的泰国菜,值得encore!

呢度嘅泰式食物和饮品种类繁多,好多样都想试吓~

2023-03-01