2018-07-17 30 浏览
中环嘅大馆翻新后,好多人都专程去𠮶度打卡,欣赏完古迹后当然要系附近揾返间餐厅填饱个肚啦。sodam chicken嘅距离同大馆只有几分钟路程,亦位于兰桂坊附近,地点非常方便。呢间餐厅地方唔算好大,坐满晒人非常热闹,如果唔想等位嘅话我谂就要一早book定。我同我个朋友都系食肉兽,所以我哋一致同意要试晒炸鸡同焗鸡两款。首先我哋叫咗一份标准BBQ香辣焗鸡,于我来讲我觉得一份好嘅焗鸡要有出色嘅酱汁同埋嫩滑嘅鸡肉,呢一份焗鸡完全符合晒两个条件, BBQ酱汁啱晒钟意食辣嘅人,真系睇见张相都流晒口水。第二份就系标准嘅无骨蜜糖芥末香葱炸鸡。试完咸嘅焗鸡当然要试吓甜嘅炸鸡,炸鸡最怕就系入面啲鸡肉会变到好干,好似食紧炸粉咁样,呢份炸鸡都依然保持到嫩滑嘅鸡肉,食得出爽脆嘅炸鸡表皮,配埋香葱一齐食令到成个感觉冇咁油腻。讲样嘢食当然要讲下啲饮品啦,饮品都系食韩式炸鸡其中一个重点。我叫咗一杯苹果特饮,份量非常惊人,杯面大过我个手掌,啱晒两个女仔share饮,50几蚊抵到烂呀。我个朋友就叫咗杯水果茶,味道几清新,中和到食炸鸡嘅肥腻感。今次嘅用餐我哋非常满意,期待下次喺兰桂坊饮完野再行上嚟满足我哋食炸鸡嘅愿望。

第二份就系标准嘅无骨蜜糖芥末香葱炸鸡。试完咸嘅焗鸡当然要试吓甜嘅炸鸡炸鸡最怕就系入面啲鸡肉会变到好干,好似食紧炸粉咁样,呢份炸鸡都依然保持到嫩滑嘅鸡肉,食得出爽脆嘅炸鸡表皮,配埋香葱一齐食令到成个感觉冇咁油腻。

我个朋友就叫咗杯水果茶,味道几清新,中和到食炸鸡嘅肥腻感。