餐厅: 貊炙
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
Happy Friday!星期五收工去左试新餐厅,地点系湾仔港湾道新鸿基中心一楼既貊炙,个名好深,我唔识读。原来呢度系韩式扒房,有西式厚切熟成扒食,但系配搭韩式前菜,都几特别。餐厅入面座位唔少,星期五夜晚超旺,真厉害。入面灯光偏暗,不过烧烤炉上面有一盏灯够哂光,方便影相。主餐牌有唔同嘅海鲜肉类,前菜,汤,饭面,粉丝,饮品等。亦有套餐。第一次黎,就试吓呢度嘅tasting menu。Steak Omakase Selected Cuts with Korean Accompaniments 每位$380 另加一呢个餐包好多野食,有韩式前菜,生菜包及自家包饭酱,韩式蒸蛋,自选朝鲜小品,熟成酱油牛肋骨,和牛羽下肉,是日熟成牛肉,韩国五花肉,主食同甜品。韩式前菜韩式前菜有六小碟,可以免费加添。茄子大大旧煮到稔哂,吸哂啲辣汁,上面洒上白芝麻粒同葱花,好好食,伴碟仲有辣椒,唔算太辣。酸汤娃娃菜,呢款前菜又系好少见。芽菜泡菜辣得黎甜甜哋,好好味。蟹仔好辣,上面洒上白芝麻粒,好少见有得食。沙律菜加左少少沙律汁,好清。生菜包及自家包饭酱生菜包有生菜片,沙律菜片,三条红萝卜条,三条青瓜条,三片薄荷叶,车厘

韩式前菜

韩式前菜有六小碟,可以免费加添。

韩式前菜

酸汤娃娃菜,呢款前菜又系好少见。
芽菜

韩式前菜

泡菜辣得黎甜甜哋,好好味。
蟹仔好辣,上面洒上白芝麻粒,好少见有得食。
沙律菜加左少少沙律汁,好清。

生菜包及自家包饭酱

生菜包有生菜片,沙律菜片,三条红萝卜条,三条青瓜条,三片薄荷叶,车厘茄两粒,辣椒粒同蒜片。个自家包饭酱系牛肉粒加面豉酱,再加左少少白芝麻粒同辣椒粒,又辣又甜,当然要同菜一齐食先得,配蔬菜好啱!
韩式蒸蛋

韩式蒸蛋

韩式蒸蛋好大锅,系用成个锅上嘅,近锅底嘅蛋有少少㶶味不过其实唔系㶶,好特别。蒸蛋上面加左少少菇片,蟹柳,蟹籽,同葱花,食蛋食到脆脆蟹籽都几得意。不过呢款蒸蛋唔系中式𠮶啲好滑嘅蒸蛋。

自选朝鲜小品 - 和牛他他

和牛他他

从六款自选朝鲜小品当中拣左呢款和牛他他。卖相唔错,和牛他他加左葱花同白芝麻粒,上面一只大蛋黄,整穿咗只蛋黄之后就捞埋啲和牛他他。和牛他他好嫩。伴碟仲有少见嘅苹果丝,辣椒粒,蒜蓉同紫菜片。见到咁嘅阵容,梗系用紫菜包住和牛他他,苹果丝,蒜蓉同辣椒一齐食啦,不过主要食到紫菜味,所以都系分开食好食啲。除左紫菜,仲有一块好特别嘅叶,比紫菜厚身好多,我哋都试埋包黎食,不过味道实在系太特别啦。

Steak Omakase Selected Cuts

终于到主角既Steak Omakase Selected Cuts啦!四款肉用左个印左餐厅招牌嘅木盘上,好壮观。除左主角嘅肉类,伴碟都有韩国辣椒,同鸡脾菇。

是日熟成牛肉

服务员首先拎左成旧是日熟成牛肉介绍俾我哋知,系西冷扒黎嘅。块牌写住熟成开始同结束日子,仲有最佳食用日期,而级数系Prime级。服务员介绍得好详细,连雪柜温度系1至2度去熟成都有讲。呢度有28至45日既熟成牛肉。餐厅设熟成柜,会自己调整同跟进熟成程序,令到每一旧肉都有独一无二既味道。
是日熟成牛肉

服务员帮手烧,唔洗自己郁手。
是日熟成牛肉

熟成西冷扒牛味浓而唔韧,系比平时嘅扒稍微干左少少,但系都唔算干,就咁食都得,点酸酸哋嘅烧汁食更好,服务员建议可以点盐食,另外仲有好劲嘅日式芥末可以点。
烧汁,盐,日式芥末

和牛羽下肉

和牛羽下肉两片,肉汁劲丰富。

韩国五花肉

韩国五花肉两块,猪肉味劲浓,唔会太韧,好正。

熟成酱油牛肋骨

熟成酱油牛肋骨一大条连骨。已经调好味,味道好好。肉质好有咬口,食落啖啖肉,好好食。分量都好多!

和牛三角 $280 另加一

和牛三角

另外叫多份肉食吓,呢个唔系跟餐。和牛三角有四块,我哋每边烧左一分钟就食得。
和牛三角

和牛油脂分布平均,食落油香四溢,如果更嫩口就更好。
和牛三角

跟餐主食三选一,有大酱汤配饭,熟成雪浓汤,同平壤冷面拣。我哋拣左熟成雪浓汤。
熟成雪浓汤

熟成雪浓汤热辣辣,汤色雪白,有牛仔骨,两片牛𦟌,京葱同米粉。
熟成雪浓汤

牛仔骨好稔,牛𦟌好有熟成味道,幼身米粉超滑。
熟成雪浓汤

另上一碗洒上紫菜片同白芝麻粒嘅白饭。个人建议唔好将汤同白饭捞埋一齐食,个汤会显得更淡味。
甜品

跟餐甜品居然系大大杯软雪糕,仲加左蜜糖酱,雪糕好滑,实在系大大满足。

呢餐好饱又食得好开心。座位舒适,倾偈劲正。经理又极有礼,服务好好。值得一提系呢度系用机械人帮手上菜,好新奇!咁嘅价钱唔算贵㖞,特别系个餐真系好多野食。见到呢度有3间独立既VIP房,都几大,多人黎包房可能都唔错。
2021-08-13
甜品