2023-12-19 5834 浏览
自彩虹邨公布将会进行拆卸重建工程后,大家都一窝疯前来屹立彩虹邨半百年既「金碧酒家」,为的就是想留住渐渐失传的味道同人情味豉汁蒸蟠龙鳝原条鳝切开一片片唔离刀,用上豉汁再蒸,鳝肉又滑又入味蜜汁脆鳝球都系用上原条鳝制成,呢个造法系炸完再淋上蜜汁,鳝肉香口又惹味杏汁猪肺汤杏仁味唔算好重,带微微既甜,猪肺瘦肉又腍又好味,加入左果皮更加将汤个味道升华,好好饮锦卤云吞没有馅料既云吞皮炸至金黄香脆,酸甜酱味道岩岩好,系我觉得最正宗最好味既锦卤云吞既食法酥炸蟹钳成个拳头咁大既酥炸蟹钳,外面酥脆,入面既蟹肉应该沟左虾丸,蘸锦卤云吞个酸甜酱都好夹酥炸鲜虾丸外面酥脆,比起酥炸蟹钳更加弹牙,蘸喼汁食又系好夹顺德鲩鱼肠蒸蛋平时鱼肠焗蛋我都觉得好腥同苦,但呢度个鲩鱼肠蒸蛋落左好多姜丝,食落完全唔觉得腥,个蛋亦都蒸得岩岩好荔茸香酥鸭大到好似枕头咁😂,系一道传统怀旧既中式菜式,芋茸好绵,个底系去骨既鸭肉,仲有鸭皮,油香酥绵,绝对系好花功夫既手工菜,不过食一件都好腻了手撕鸡先将鸡起骨,鸡骨攞去炸,鸡肉就攞去炒,起初以为系平时成日食到既鸡丝🙈,真系第一次食呢款菜式,又系一道近乎失传既功夫菜马拉糕马拉糕好松软,作为饭后甜品都

豉汁蒸蟠龙鳝
原条鳝切开一片片唔离刀,用上豉汁再蒸,鳝肉又滑又入味

蜜汁脆鳝球

酥炸蟹钳

酥炸鲜虾丸
外面酥脆,比起酥炸蟹钳更加弹牙,蘸喼汁食又系好夹

顺德鲩鱼肠蒸蛋

荔茸香酥鸭

手撕鸡

马拉糕
马拉糕好松软,作为饭后甜品都真系几饱🤣,不过十分抢手,一件难求

我真系好耐未试过系香港怀旧传统餐厅无论上菜姐姐,侍应什至老板娘都咁亲切,食物真系超大碟,建议最少12人先好黎食,每道菜都系功夫菜,全晚座无虚席,订枱都去到出年3月,衬彩虹邨未卸不妨过黎食下买少见少既怀旧菜啦