2017-09-23
尖沙咀粤海酒店嘅一楼新开左间日本料理嘅餐厅 于是决定今晚同妈妈黎食 到去环境格局都非常日式 而且招呼周到 觉得好似处身于日本 位置非常宽阔坐得好舒适 一坐低店员就为客人送上热茶 落完order之后都要等返咁上下时间 因为厨师即叫即做 上枱款款菜式都好精致 果然系色香味俱全蟹羔玉子玉子上边有啲大蟹子同一只甜虾 平时我系唔会食蟹子 但今日见呢啲好似好得意 就食咗粒 发现好似爆爆珠嘅口感 然后会渗出一点咸香 又几好食㖞 跟住就比我食晒^_^日本温室番茄呢个不论买相定味道都好好 主要原因都系因为食材新鲜 番茄好清甜 捞左啲日式酱汁 唔会油腻 好清新嘅感觉真鲷刺身岛池鱼刺身池鱼刺身平时我唔系一啲好钟意食刺身嘅人 对上一次食就系「寿司之神」𠮶次 因为对于啲生嘅食物 我都系觉得要拣啲高质嘅餐厅先稳阵 今日呢间当然无问题 新鲜直到 即叫即切 令我觉得可以放心食 食落果然全部都鲜味十足 又唔会有阵腥味 点咗佢哋嘅豉油唔会觉得好咸 而且可以提升𠮶个味觉海胆杯呢个海胆杯真系有惊喜 下面有啲好似啫喱嘅沙律 之后上面系痴咗金箔嘅海胆 中间系有啲捞左酱嘅带子刺身 味道鲜甜 口感很赞喔 平时去其他日本餐厅都唔会见到
岛池鱼刺身
池鱼刺身
呢个海胆杯真系有惊喜 下面有啲好似啫喱嘅沙律 之后上面系痴咗金箔嘅海胆 中间系有啲捞左酱嘅带子刺身 味道鲜甜 口感很赞喔 平时去其他日本餐厅都唔会见到有呢啲款式 真系值得一试
寿司方面火炙带子同埋左口鱼边都系十分满意 左口鱼边就系比目鱼上面𠮶条野 𠮶度系一条条鱼肉 之后夹带啲鱼脂 可谓入口即溶 而且佢哋嘅寿司饭真系做得好好食 烧三文鱼腩又系唔错 食落都系脂香十足 鲷鱼寿司睇佢好似一团野 其实都好食 点左豉油一啖食左 发现原来有少少姜嘅成份捞左系入面 又出奇地夹㖞
食羊肉我最怕就系𠮶阵膻味 佢呢个烧得唔错 出面既边位烧到脆香 而入面就保持鲜嫩多汁 而且唔会食到阵好膻嘅味道
黑松露同鹅肝都好配喔 黑松露味浓 而鹅肝带点甜甜的味道 唯独系我唔系好钟意食生蚝 佢呢个烧完之后都系生生地
咸香嘅明太子配上嫩滑嘅鸡肉 佢鸡肉烧到外脆内滑 味道唔错呢
我最钟意就系呢个牛肉串 超级好食 佢牛肉嘅熟成度烧得啱啱好 唔会过生 唔会过熟 而且脂肪分布均匀 咬落啲脂香系口中散发 真系无得顶
豚肉芦笋卷
芦笋爽脆 而豚肉烧得脆香 系好好食 但唯一嘅唔好就系豚肉过肥
呢个菜式真系好有创意 脆烟肉入边系包住芝士同年糕 咬落又脆又烟韧 口感特别 佢呢只芝士应该唔系普通嘅芝士 用咗系类似芝士砖𠮶种嘅芝士 咸香十足 但食落整体就偏咸
呢个新鲜炸起 口感香脆 而只蚝系入面又唔会变得干硬 不过我都系麻麻地食蚝
呢个入边有好多蔬菜同薯粉 豚肉新鲜味香 泡菜汤底唔会太辣 感觉唔错
炸蒜片同埋洋葱一齐炒牛柳粒 白洋葱吸晒牛肉既香气 变得超好食 但呢碟牛柳粒个人略嫌肉质做得过熟 牛柳粒本身无乜脂肪 整体口感变得较鞋
最后当然不忘食甜品啦 我地点左一个椰子雪糕同埋豆腐雪糕 味道真系超级正
食完今晚觉得好满足 日式料理就系每样少少 你可以食到好多款式 而且每样野嘅卖相都好靓 不论系摆碟定出菜时间都非常讲究 佢哋会出左一set菜 等客人食完再整下一轮 大家食日式料理𠮶阵时记住预留多啲时间 慢慢享受啊~