2022-06-13
每年都要光顾几家米其林星星店,宜家疫情好咗少少,今次就拣咗新晋米其林二星Octavium Italian restaurant。餐厅装修得几有水准,主色调白色,配色好低调,装修带点工业风。入到餐厅被安排到窗边梳发位,坐得好阔落,唔错。今次拣咗lunch menu 3-course。餐前小食好快黎咗,除咗中间芝士球有少少滞,鱼子tart同巴马火腿都好好味。 面包搭配咗橄榄油同黑醋,我同FD都觉得今次黑醋比一般要甜少少,不过搭配面包好好味。前菜拣咗tuna同langoustine, Tuna切得好薄身,搭配咗当季芦笋同沙律菜,酱汁有少少酸甜,食落好开胃,好食!langoustine好浓郁,味道层次好丰富。拌碟仲有一只炸过嘅langoustine,哩只langoustine真喺不得了,面衣好薄身,食落一D都唔油,虾肉好紧实同埋好鲜甜。我唔中意食天妇罗都想叫多一只虾,真喺好好味。主菜拣咗蓝龙虾同宫崎牛肉,哩间餐厅虾料理真喺做得好出色。蓝龙虾都喺好紧实同好鲜甜,搭配咗鱼子酱口感味觉层次更加丰富,劲like!宫崎牛肉落order已经讲明唔中意食太生,要煮返熟少少。就算熟咗D,牛肉都好juice,食
今次拣咗lunch menu 3-course。
餐前小食
面包
Tuna
Langoustine
Blue Lobster
宫崎牛肉落order已经讲明唔中意食太生,要煮返熟少少。就算熟咗D,牛肉都好juice,食得出喺高质牛肉,轻微调味已经可以衬出牛肉鲜味。唔洗特别加钱已经可以食到咁高质素牛肉,劲OK!
Miyazaki Rump
Tofu甜品落咗车厘子酱,有雪糕,慕斯同车厘子,味道酸甜,未至于好惊艳。味道也同想像中有少少出入,想像中应该喺豆腐味,食落喺车厘子味道多D。
Tofui
Soufflé相对黎讲较为普通,喺整得好松软,不过唔喺我果杯茶,唔喺好中意面粉湿湿果𠮶口感。
Vanilla Souffle
Petit four呢度喺 Madeleine,都喺普通质素,OK嘅。
Madeleine
哩间餐厅无论摆盘,口味同食材质素都算高质,拿到二星实至名归,不过都有少少改善空间:
1. 分量太细,食前未作功课,唔知道同8 1/2 otto e mezzo bombana喺一个集团,如果知道嘅话,一定唔会叫3-course,而会叫4-course,加多一份意粉。之前试过8 1/2 otto e mezzo bombana喺啱啱饱,面包喺食咗两件才OK。我同FD真喺好细食嘅人,晚餐只喺食6件寿司已经好饱,咁D套餐未食饱,分量就真喺好细。
2. 餐前小食,面包同前菜时间安排太逼,未食完餐前小食,面包已经来咗。面包食到一半,侍应已经好赶住摆前菜餐刀,因为前菜来咗。第一次喺米其林星星餐厅食到咁赶,已经1分钟影完相即刻食啦,比客人感觉唔喺更好LOL。之后等咗20分钟才来咗主菜,前面时间真喺安排咗合理少少会好D。仲有真喺唔好喺客人食嘢时候放落刀叉,心里真喺哔一声,你地咁赶时间咩!
不过,哩间餐厅质素真喺唔错,虽然喺有D小问题,提出都喺希望餐厅可以改善,之后一定会再帮衬!