2015-11-05
事缘入到去蝴蝶村做探访,难得入到嚟屯门,就无理由食个晏就闪,所以,都周围逛吓,不过,星期六嘅屯门,一样多人到不得了,结果就只喺行咗一阵就返归。费事两手空空,除买咗啲零食,就有少少「专登」过嚟屯门市广场嘅Paul Lafayet,买件片装蛋糕(Loaf Cake)返去同老婆下午茶 。因为上次试过佢哋出品嘅Lemon Cake,入口有实在感,又渗出柠檬清香,配一杯咖啡真喺几叹架。所以,今次咪「专登」买嚟孝敬佢 。 Hazelnut and milk chocolate cake $25 蛋糕口感微微湿润,但质感结实,加上朱古力味非常香浓,内藏不少榛子及果仁,榛子更沾满朱古力,甜蜜浓郁,喺下午茶嘅好拍档 。 Marble cake $25 喺经典嘅款式,以牛油蛋糕包住朱古力口味,虽然唔及上述嘅榛子牛奶朱古力口味咁有惊喜,但衬杯红茶,同样喺一份享受。此外,见一柜色彩缤纷嘅马卡龙,斋睇都赏心悦目,原来,最少买两个都有个小盒装住,真喺有心思。今日嘅下午茶就加加码,片装蛋糕配马卡龙。 开心果 Pistachio $20 佢哋出嘅马卡龙晌质素上无庸置疑,睇睇卖相就知手功了得,小圆
佢哋出嘅马卡龙晌质素上无庸置疑,睇睇卖相就知手功了得,小圆饼做得好细致,外观完整,无崩无烂 。青绿色嘅开心果味,睇见就有种清爽嘅感觉,小圆饼入口烟韧富质感,渗出点点杏仁香气,又加入咗开心果仁碎;而中间馅心好软滑,开心果味算得上浓郁,感觉嚟得自然 。
娇艳嘅红莓味似得火辣辣,又会否绽放另一份惊喜?外层同样烟韧,口感细致,馅心嘅红莓果酱慢慢散发出酸活嘅红莓香,不造作,唔浮夸,格外讨人欢喜,但甜味超重就要接受一下佢哋依个个性 。 以往,都曾经试过唔少味道,如柚子、荔枝、伯爵茶、玫瑰……等等,但每次再试,就总有份喜悦,甜点就喺有咁嘅化学作用,而咁精美嘅甜点,化学作用就更大 。