2018-04-26
走出九龙城,已有不少好食又地度嘅泰菜餐厅。但估唔到就连葵芳嘅街坊区都可以揾到cp值高嘅泰国餐---泰星汇。喺同一条街开左俩间铺,一间做泰菜,而另一间就主打冬阴车仔面,海南鸡饭,但伙计整晚就将店内美食在俩店中穿梭,真令我联想到水门大排档嘅热闹。海鲜冬阴公汤,细size其实都够四人用,汤味香浓,酸酸辣辣中带住枫柑叶嘅香,系我中意嘅味泰北脆炸鲈鱼生菜包,相当新奇,因为平时大多点生菜包肉碎,所以有新鲜感,将鲈鱼起肉切粒炸至香脆,再拌入香茅,辣椒,大葱,菠萝粒,腰果,层次感丰富,食前沾上酸汁,十分开胃烧大鳝也有惊喜,肉厚肥美,配埋秘制泰式辣酱就更觉惹味。特价推介黄金咖哩蟹每只$138,个人认为咖哩汁过浓,食起黎有些许腻。姜葱蟹肉海鲜炒粉丝,味道系好好,海鲜有中虾鱿鱼,唯独唔太食到蟹肉三色冰个人推介椰青沙冰,份量十足,椰青味浓,$39咋,如果唔系太饱,真系想追加
烧大鳝也有惊喜,肉厚肥美,配埋秘制泰式辣酱就更觉惹味。
三色冰