2018-11-26 693 浏览
估唔到系度都有北方风味美食,平时都有食开米线,钟意佢汤底够辣食得又刺激,但讲到惹味必定要食番原有地道风味,包你食得高兴又满足,讲番呢度系食正宗川菜系辣度方面都可以都分为五种级别视乎接受程度,至于食物方面大致分左有山城汤面、特色面食同滋味小食同超值套餐,我地就点左个食匀山城二人餐,唔够食先再叫过,先有滋味小食两款,手拍青瓜同口水鸡翼,食落各有特色,手拍青瓜咬落爽口又清新,至于口水鸡翼肉质够嫩滑,配埋香辣酱汁食得惹味轮到面有渝港担担面(幼面),睇落最简单其实要搅一轮工夫,先制成美味肉酱粒,我都食番啖先品尝一下味道,入口肉粒香嫩味浓郁又有香脆花生碎,记得先捞埋面一齐食更入味而另一款老麻红油抄手6粒,入口皮薄滑溜内里满口香甜肉汁,加上辣椒食落更香又带点微辣食到咁上下好友话唔够喉,要再食多碗红烧肥肠加卤蛋刀削面,要中辣咁食先够地道风味真识食,等左阵碗面终于出来,已见一半清汤一半香浓辣椒未食都知好刺激,趁佢未搅匀先食番件肥美又香甜肥肠再饮啖汤又几正虽然佢食得辣但点都会有D麻,好彩呢度糖水专为大家解辣,食完即刻降温好有效,有红糖冰粉同养生银耳羹两款而我就比较钟意食前者食到提子干同山渣酸酸甜甜,再食啖
而我就比较钟意食前者食到提子干同山渣酸酸甜甜,再食啖香甜冰粉透心凉唔食佢真系笨,留番下次再来品尝其他地道风味。
  • 红糖冰粉
  • 渝港担担面