2021-11-23
今日收工同男友去左九龙城食饭,屯马线开通之后对我地呢啲住新界西北既人嚟讲真系方便左好多😆我地叫左个顺化汤檬,西贡什会河粉,鲜虾海卷,热柚子蜜同青柠梳打~顺化汤檬同一般食开嘅越南汤粉好唔同!因为本身嘅汤底已经加咗辣油,味道比较浓,而檬粉就索晒个汤底,相当惹味😋主要配料有猪手,扎肉同牛展~猪手炆得好够淋👍 脂肪部分入口即溶,而肉质亦一啲都唔韧😗我平时唔太中意食扎肉,但呢度既扎肉非常弹牙,连我都觉得好食😯👏牛展既牛味浓郁,中间筋位几有口感,但肉质就唔算淋~西贡什会河粉汤底好清甜😙 配料有虾肉,蟹柳,扎肉同猪颈肉猪颈肉肉质比平时食到既更加弹牙,唔错😋店员教我地个鲜虾海卷既食法要先竖起个卷,然后再用匙羹倒啲汁落里面~个卷真系做到超级薄!!👍👍 完全好清楚见到里面既馅料~虾肉食得出系鲜虾唔系急冻虾,口感偏扎实兼非常弹牙👍除左虾原来仲有类似猪颈肉既馅😯 加埋生菜萝卜爽脆口感同埋带少少辣兼好香花生味嘅酱汁一齐食,好有口感,正!🤤我地住既元朗区都完全不缺泰国菜,所以今晚黎到九龙城都无食泰国野,但竟然系九龙城呢个泰国菜集中地俾我地发掘到一间咁唔错既越南野,真系好开心!😆😆
顺化汤檬同一般食开嘅越南汤粉好唔同!
主要配料有猪手,扎肉同牛展~
猪手炆得好够淋👍 脂肪部分入口即溶,而肉质亦一啲都唔韧😗
牛展既牛味浓郁,中间筋位几有口感,但肉质就唔算淋~
西贡什会河粉汤底好清甜😙
配料有虾肉,蟹柳,扎肉同猪颈肉
猪颈肉肉质比平时食到既更加弹牙,唔错😋
个卷真系做到超级薄!!👍👍 完全好清楚见到里面既馅料~
虾肉食得出系鲜虾唔系急冻虾,口感偏扎实兼非常弹牙👍