2022-10-26
最近食左好多炸野热气,想清清热,但又唔想食凉粉,所以选左木莲冻!木莲冻唔会苦,回味清甜,岩晒我呢啲怕苦之人。呢间甜品店虽然细小,但都放到好几个座位。餐厅职员有礼貌,仲会细心讲解佢地以杏仁为主题卖点,甜品纯手工制作,真材实料,不加任何添加剂或防腐剂,每日香港本地鲜制。最近推出既新产品木莲冻系列都几受欢迎。芒果木莲冻 $62好大碗,成碗下面都系木莲冻,浸住芒果汁,份量十足。上面果一大球唔系雪糕,而系类似绵冰,芒果味几香。仲有好多其他配料,例如芒果粒、4色小芋圆、椰果。招牌杏汁波波爽冰木莲冻 $65又系好大碗,里面劲多木莲浸喺杏汁入面,原来木莲冻同杏仁一齐食系几夹味。上面果4球亦都系类似绵冰,选左士多啤梨味,如果唔想4球都单一口味,可以加钱拼其他味。配料仲有4色小芋圆和青钻。呢个青钻要讲一讲,因为我觉得佢好得意,透透地明一粒仔,表面光滑,但咬落去好似爆开咁,口感有趣。生磨合桃露 $32食左两大碗冻野,黎个热合桃露作结。合桃露香滑,但唔系杰身,所以好饱再食佢都唔会滞。
芒果木莲冻 $62
招牌杏汁波波爽冰木莲冻 $65